Őszibarack lekvár

Hozzávalók:

  • 3 kg fehér húsú édes, zamatos őszibarack
  • 2 tasak Haas Quittin (baracklekvárhoz való) zselésítő (2×25 g)
  • 1 kg cukor
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

A barackot alaposan megmossuk, kivesszük a magját, a gyümölcsöt nagyobb kockákra vágjuk. Edénybe tesszük, rászórjuk a zselésítőt és összefőzzük, nagy lángon, gyakori keverés mellett. Ha a barack már összeesett, hozzáadjuk a cukrot és a citrom levét, majd nagy lángon, gyakran megkeverve 10-15 percig főzzük. A keletkezett habot leszedjük.

(A zselésítő használati utasítása is figyelmeztet arra, hogy a zselésítővel főzzük össze először a gyümölcsöt, majd CSAK ezután adjuk hozzá a cukrot. Ha sűrűbb lekvárt szeretnénk, akkor tegyük bele az egy citrom levét is.)

Botmixerrel lehet egyneműsíteni, pürésíteni, ezután még további 5 percig főzzük, majd forrón fertőtlenített, kifőzött üvegekbe töltjük. Az üvegeket lezárjuk, néhány percre fejtetőre fordítjuk, majd mehetnek az üvegek a száraz dunsztba.