Orgonaszörp

Hozzávalók:

  • 1,5 liter víz
  • 1 kg kristálycukor
  • egy nagy szatyor orgona lecsipegetett virágai
  • 1 tk. citromsav 
  • egy tasak szörp tartósító (vagy nátrium benzoát vagy befőzési tartósítószer keverék, ami egyaránt használható szörpökhöz, savanyúságokhoz vagy befőttekhez)

Elkészítés:

Tegyük egy fazékba a vizet, cukrot, forraljuk fel. Vegyük le a tűzről az edényt és adjuk hozzá a citromsavat. Keverjük meg jól.

Öntsük bele a virágokat és az edényt fedjük le. Hagyuk állni egy napot át. Szűrjük le. Mielőtt üvegbe töltjük, mindenképpen használjunk hozzá valamilyen tartósítót, mert enélkül a szörp szinte biztosan fel fog forrni.

A fenti eljárással szép halványlila színű szörpöt kapunk. Ha a szirupot a virággal főzzük fel, szörpünk sárgás (és nem lila) színűvé fog válni.Tegyük egy fazékba a vizet, cukrot, forraljuk fel. Vegyük le a tűzről az edényt és adjuk hozzá a citromsavat. Keverjük meg jól.

Öntsük bele a virágokat és az edényt fedjük le. Hagyuk állni egy napot át. Szűrjük le. Mielőtt üvegbe töltjük, mindenképpen használjunk hozzá valamilyen tartósítót, mert enélkül a szörp szinte biztosan fel fog forrni.

A fenti eljárással szép halványlila színű szörpöt kapunk. Ha a szirupot a virággal főzzük fel, szörpünk sárgás (és nem lila) színűvé fog válni.