Narancslekvár

Hozzávalók:

  • 22 db közepes méretű narancs (kb. 3,7 kg)
  • 750 g cukor
  • 250 g nagyon vékonyan hámozott, majd kis kockára vágott narancshéj

Elkészítés:

A narancsokat forró víz alatt, másra még nem használt dörzsis szivaccsal alaposan megdörzsöljük, lemossuk. A narancsok héját éles késsel vékonyan meghámozzuk, kis kockákra szeljük. A héjból kimérünk 250 g-ot. (A többit félretesszük, amiből lehet például kandírozott narancshéj.)

Ezután megtisztítjuk a gyümölcsöt, minél több fehér részt, hártyát eltávolítva. A narancsgerezdeket félbe vágjuk, edénybe tesszük.

Hozzáadjuk a héjat és a cukrot, majd nagy lángon gyakori keverés mellett hagyjuk zubogva főni. Amikor a gyümölcs már kellően összeesett (30-40 perc), botmixerrel egyneművé összedolgozzuk. (A héjak annyira aprók, hogy azoknak nem fog ártani a művelet, így szépen fognak látszani majd az üvegekben.) Még néhány percig hagyjuk főni, amíg a kívánt állagúra besűrűsödik.

Forrón csírátlanított üvegekbe töltjük. Az üvegeket néhány percre fejtetőre fordítjuk. A lekvárokat száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.