Lecsó télire

Hozzávalók:

4 üvegre való mennyiség:

  • 2 kg lecsópaprika
  • 1 kg zamatos, érett paradicsom
  • nátrium-benzoát

Elkészítés:

A paprikát megmossuk, kicsumázzuk. Bőséges mennyiségű vizet forralunk, beletesszük a felkarikázott paprikát és az újraforrástól számítva még 2 percig főzzük. Szűrővel kiszedjük, lecsepegtetjük, tálba tesszük.

A paradicsomot forrásban lévő vízbe merítjük, meghámozzuk, felkarikázzuk. 

Tökéletesen tisztára mosott üvegekbe töltünk egy réteg paprikát, amire egy réteg paradicsom kerül. Az üveget teljesen megtöltjük, tetejére késhegynyi tartósítót teszünk. Az üveget lezárjuk, konyharuhával kibélelt edénybe állítjuk és annyi vízzel öntjük fel, ami az üvegek kb. feléig ér. A vizet felforraljuk, mérsékeljük a tüzet, hogy innentől már csak gyöngyözve forrjon. 20 percig gőzöljük, majd elzárjuk a tüzet. 

Az üvegeket hagyjuk a fazékban kihűlni. Másnap újból 20 percig gőzöljük az üvegeket, ismét az edényben hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, az üvegeket végleges, naptól védett helyükre tesszük.

Jó szolgálatot tesz, ha télen lecsóra vágyunk, de alapjául szolgálat pörköltnek, gulyáslevesnek is. Felbontás után tároljuk hűtőben.