Kovászos uborka

Hozzávalók: 

5 l-es befőttes üveghez: 

  • 2,3 kg fürtös uborka
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. egész bors
  • 1 csokor friss kapor
  • 3 ek.
  • 2 liter víz
  • jó minőségű, kovásszal készült kenyérszelet (50-60 g)
  • 1/2 mk. nátrium-benzoát

Elkészítés: 

Az uborkát alaposan megmossuk, száras végét levágjuk. + alakban, hosszanti irányban bevágjuk az uborkákat. Nem vágjuk teljesen végig, hogy az uborka egyben maradjon. (A bevágás azért kell, hogy a fűszeres folyadék majd jól átjárja az uborka belsejét is.) 

A vizet a sóval felforraljuk, kissé kihűtjük. Az üveg aljára tesszük a kapor és a bors felét, amire függőlegesen állítjuk az uborkákat. Az uborka rétegre kerül a kapor és a bors másik fele, amire újabb réteg uborkát állítunk. Mellétesszük a fokhagyma gerezdeket. Az üveget felöntjük a sós vízzel.

A kenyérszeletet kissé megpirítjuk, könnyű géz / tüll anyagba tesszük (így majd könnyebb lesz eltávolítani) és az uborkák tetejére helyezzük.

Kistányérral lefedjük az üveget, meleg helyre – de nem tűző napra – állítjuk. Néhány nap alatt elkészül. Ekkor a levet leszűrjük, felforraljuk, elkeverjük benne a tartósítószert és lehűtve a tiszta, kisebb üvegekbe állított uborkára öntjük.