Körtelekvár

Körtelekvár

Hozzávalók:

  • 4 kg érett, puha körte (Williams / Vilmos)
  • 0,7 kg cukor
  • 1 citrom leve
  • 3 tasak Dr. Oetker dzsemfix szuper 3:1
  • 1 ek. őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A körtéket megmossuk, eltávolítjuk a magházukat, majd kockázzuk és lábasba tesszük, meglocsoljuk a citrom frissen facsar levével. Hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet és nagy lángon, gyakran megkeverve főzzük.

Amikor a körte már jól összeesett, botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk az őrölt szegfűszeget, elkeverjük. Zubogva forrni hagyjuk 4-5 percig, folyamatos keverés mellett, majd forrón előkészített üvegekbe töltjük.

Az üvegeket fém fedővel lezárjuk, majd fejtetőre állítjuk 5 percre. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

 

(A lekvárok eltérő színe a fotón abból adódott, hogy kétszeri főzés eredményét fotóztam és a lekvárok különböző fajtájú körtékből készültek.)