Körtelekvár

Körtelekvár

Hozzávalók:

5 db 200 ml-es befőttes üveghez:

  • 3.5 kg körte
  • 1 kg cukor
  • 150 ml víz
  • 1 ek. őrölt fahéj
  • 10 db egész szegfűszeg

Elkészítés:

A körtéket meghámozzuk, eltávolítjuk a magházukat, majd kockázzuk és lábasba tesszük a vízzel együtt. Gyakran megkeverve nagy lángon főzzük, felforraljuk. Ezután kisebb fokozatra vesszük vissza, a körtéhez adjuk a cukrot és a fűszereket, majd lassú tűzön, gyakori keverés mellett 1,5-2 órán át főzzük. Kb. 2 óra után, amikor sűrűsödni kezd, botmixerrel összetörjük. Még egyet rottyantunk rajta és forrón üvegekbe töltjük. Az üvegeket néhány percre fejtetőre állítjuk, majd utána mehetnek a száraz dunsztba.

(A lekvárok eltérő színe a fotón abból adódott, hogy kétszeri főzés eredményét fotóztam és a lekvárok különböző fajtájú körtékből készültek.)