Gyömbéres körtelekvár

Hozzávalók:

  • 2,5 kg körte (tisztított mennyiség súlya)
  • 500 g cukor
  • 50 g friss gyömbér
  • 1 mokkáskanál citromsav

Elkészítés:

A körtét megmossuk, szárát kivágjuk, magházát kivesszük. A gyümölcsöt közepes darabokra szeljük.

A gyömbért vékonyan meghámozzuk, lereszeljük.

A körtét és a reszelt gyömbért főzőedénybe tesszük a cukorral és a citromsavval. Nagy lángon zubogva hagyjuk forrni néhány percig (gyakori keverés mellett). Amikor a gyümölcs kissé összeesik, botmixerrel összeturmixoljuk és még további néhány percig nagy lángon főzzük.

A lekvárt forrón üvegekbe töltjük, fém fedővel lezárjuk. Az üvegeket néhány percre fejtetőre állítjuk, majd visszafordítjuk és száraz dunsztban téve hagyjuk kihűlni.

(A fotón kiwis és gyömbéres körtelekvár látható.)