Eper-rebarbara dzsem

Hozzávalók: 

14-15 kisebb üveghez: 

  • 3 kg eper (tisztítatlan mennyiség súlya)
  • 1 kg rebarbara
  • 1 kg cukor
  • 3 tasak 2:1 dzsemfix

Elkészítés:

Az epret folyóvíz alatt többször megmossuk, majd kicsumázzuk.

A rebarbara külső, keményebb héját lehúzzuk. A rebarbarát vékony karikákra szeljük.

Az epret félbe vágjuk, főzőedénybe tesszük a rebarbarával együtt. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd gyakori keverés mellett felforraljuk, 3-5 percig hagyjuk zubogva forrni. Közben a keletkező fehér habot leszedjük. 

Előkészített (alaposan tisztára mosott) üvegekbe töltjük a forró lekvárt, fém fedővel lezárjuk. Az üvegeket 5 percig fejre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

 

Prémium finomság, amit fogyaszthatunk reggelire pirítóssal, egy finom cappuccino kíséretében, remek “társa” lehet palacsintának, piskótának, vagy akár a régi, falusi desszertnek, a “vakhal”-nak.