14-15 kisebb üveghez:
- 3 kg eper (tisztítatlan mennyiség súlya)
- 1 kg rebarbara
- 1 kg cukor
- 3 tasak 2:1 dzsemfix
Elkészítés:
Az epret folyóvíz alatt többször megmossuk, majd kicsumázzuk.
A rebarbara külső, keményebb héját lehúzzuk. A rebarbarát vékony karikákra szeljük.
Az epret félbe vágjuk, főzőedénybe tesszük a rebarbarával együtt. Hozzáadjuk a cukrot és a dzsemfixet, majd gyakori keverés mellett felforraljuk, 3-5 percig hagyjuk zubogva forrni. Közben a keletkező fehér habot leszedjük.
Előkészített (alaposan tisztára mosott) üvegekbe töltjük a forró lekvárt, fém fedővel lezárjuk. Az üvegeket 5 percig fejre állítjuk, majd száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Prémium finomság, amit fogyaszthatunk reggelire pirítóssal, egy finom cappuccino kíséretében, remek “társa” lehet palacsintának, piskótának, vagy akár a régi, falusi desszertnek, a “vakhal”-nak.