Ecetes szilva

Kemény, ép, teljesen hibátlan, nem túl érett szilvát használunk. A szilvát szorosan üvegekbe töltjük, az üvegeket felöntjük vízzel – így “mérjük meg”, mennyi folyadékra lesz szükségünk. Ezt a vizet mérőpohár segítségével pontosan lemérve fazékba töltjük át és literenként a következő hozzávalókat alkalmazva elkészítjük a savanyúság felöntőlevét: 

1 liter vízhez:

  • 1 dl 10%-os ecet
  • 25 dkg cukor
  • 1 csapott tk. 
  • 2-3 szegfűszeg
  • kis darabka egész fahéj
  • 3-4 szem egész bors
  • késhegynyi nátrium benzoát

A hozzávalókat jól összeforraljuk majd forrón ráöntjük az üvegbe töltött szilvára. A tetejére késhegynyi nátrium benzoátot szórunk. Az üvegeket szorosan lezárjuk a fém fedővel és 5 percre fejtetőre állítjuk.