Ecetes alma

Hozzávalók:

  • 3 kg savanykás alma
  • 10 dkg cukor
  • 1 ek.
  • 1 ek. szemes bors
  • 6 babérlevél
  • 6 db szegfűszeg
  • 2 dl 10%-os ecet
  • 1 csomó kapor
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 4 ek. citromlé
  • késhegynyi tartósítószer (nátrium-benzoát)

Elkészítés:

A meghámozott, magházától megfosztott almákat cikkekre vágjuk és citromlével elkevert vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg. 

A cukrot, az ecetet és a fűszereket 3 liter vízben felforraljuk.

Az almadarabokat a forrásban lévő lébe tesszük 2-3 percre, majd szűrőlapáttal kiszedjük és a fokhagyma gerezdekkel együtt üvegekbe rakjuk. Szétosztjuk az üvegekbe a friss kaprot is. 

A levet ismét felforraljuk, az almákra öntjük úgy, hogy az almákat teljesen ellepje. 

Késhegynyi tartósítószert teszünk a tetejére és az üveget lezárjuk. Száraz dunsztban lassan hagyjuk kihűlni (1-2 nap).

Egyszerű sültekhez (szelet vagy egyben sült húsokhoz), különösen vadsültekhez remekül illik.