6 db 720 ml-es üveghez:
- 4,5-5 kg savanykás alma (tisztítás nélküli súly)
- 10 dkg cukor
- 1 ek. só
- 1 ek. szemes bors
- 6 babérlevél
- 6 db szegfűszeg
- 2 dl 10%-os ecet
- 1 csomó kapor
- 6 gerezd fokhagyma
- 4 ek. citromlé
- késhegynyi tartósítószer (nátrium-benzoát)
Elkészítés:
A meghámozott, magházától megfosztott almákat cikkekre vágjuk és citromlével elkevert vízbe tesszük, hogy ne barnuljanak meg.
A cukrot, az ecetet és a fűszereket 3 liter vízben felforraljuk.
Az almadarabokat a forrásban lévő lébe tesszük 2-3 percre, majd szűrőlapáttal kiszedjük és a fokhagyma gerezdekkel együtt üvegekbe rakjuk. Szétosztjuk az üvegekbe a friss kaprot is.
A levet ismét felforraljuk, az almákra öntjük úgy, hogy az almákat teljesen ellepje.
Késhegynyi tartósítószert teszünk a tetejére és az üveget lezárjuk. Száraz dunsztban lassan hagyjuk kihűlni (1-2 nap).
Egyszerű sültekhez (szelet vagy egyben sült húsokhoz), különösen vadsültekhez remekül illik.