Csipkebogyó szörp

Hozzávalók:

1 kg csipkebogyóhoz:

  • 3 l víz
  • 1,5 kg cukor
  • 5 g citromsav
  • 1 tasak szörp tartósító

Elkészítés:

A csipkebogyót nagy tál hideg vízben átmossuk, ha szükséges, kétszer is. Ezután húsdarálón átdaráljuk. Ráöntjük a vizet és 24 órán át állni hagyjuk. Ezzel a lével feltesszük főni.  Ha forrni kezd, levesszük a tűzről és gézen, vagy sűrű szitán átszűrjük. A lét a cukorral, citromsavval, tartósítóval ismét felfőzzük. A keletkezett habot a tetejéről leszedjük és forrón üvegekbe töltjük. (Én száraz dunsztban szoktam hagyni kihűlni.) 


“Fönt a tetőn szél cibálja a vadrózsabokrokat, a tövisek fölszaggatják a szél szürke tenyerét, mint odafagyott, megkövült vércseppek, olyanok az ágakon a csipkebogyók.”

(Szilágyi István: Kő hull apadó kútba)