Csalamádé

Hozzávalók:

(8-9 normál méretű savanyúságos üveghez)

  • 2 db nagy fejes káposzta
  • 5-6 db nagy pritamin paprika
  • 6-7 db nagy, édes zöldpaprika
  • 6 db TV paprika
  • 2 db kígyóuborka
  • 500 g vöröshagyma
  • 600 g sárgarépa
  • 200 ml, 10%-os ételecet
  • 3-4 db babérlevél
  • 1 ek. egész feketebors
  • 70 g
  • 400 g kristálycukor
  • 1 kk. citromsav por
  • 2 kk. nátrium benzoát

Elkészítés:

A zöldségeket mosás után uborkagyalun egy nagy tálba szeljük. Hozzáadjuk az ízesítőket.

A nátrium benzoátot a leírás szerint készítjük el (kevés forró vízben feloldjuk a szükséges mennyiséget, majd ha kihűlt, a zöldségekre öntjük.)

Az egészet jól átkeverjük. Éjszakára állni hagyjuk, így másnapra kell levet fog ereszteni. Üvegbe töltés előtt a lét megkóstoljuk és amennyiben szükséges, ízlés szerint utánízesítjük.

Üvegbe töltéskor a zöldséget jól lenyomkodjuk, a fennmaradó levet a zöldségre öntjük.

(Ha egész éjszakán át hagyod állni, megfelelő mennyiségű lé keletkezik. Nekem még maradt is, ami nem fért az üvegekbe, kb. 300-400 ml.)

  • Ha egy kevés borként is használunk, a savanyúság nem barnul meg, szép fehér marad!
  • Megjelent a boltok kínálatában a kimondottan csalamádé készítéséhez való tartósítószer is, alkalmazhatjuk azt is.
  • Érdemes kipróbálni a receptet fele-fele arányú fehér- és vöröskáposztával is.