Cékla

Hozzávalók:

5 db savanyúságos üveghez:

  • 3 kg cékla 
  • 300 ml 10%-os ételecet
  • 200 g cukor
  • 2 ek.
  • 1 csapott kk. köménymag (egész)
  • 5 késhegynyi nátrium benzoát

Elkészítés:

A céklát alaposan megmossuk, majd annyi vizet teszünk rá, ami ellepi és feltesszük főni. Kb. 1 órán át főzzük. Leöntjük a főzőlevet, hagyjuk kihűlni.

Meghámozzuk a céklákat és felszeleteljük.

Elkészítjük a felöntő levet: 2 liter vízbe tesszük a cukrot, sót, köménymagot, ecetet és felforraljuk.

A céklát üvegbe tesszük, ráöntjük a felöntőlevet, tetejére késhegynyi nátrium benzoátot teszünk. Az üvegeket lezárjuk, majd nagyobb lábasba állítjuk őket, alájuk konyharuhát teszünk. Az edényt félig felengedjük vízzel, a vizet felforraljuk, 10 percen át gyöngyözve forrni hagyjuk. Az üvegeket kiemeljük, letörölgetjük, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Vékonyabb hasábra vágott, egy szál tormát is tehetünk az üvegekbe.