Bodzaszörp

Hozzávalók:

  • 3 l víz
  • 1,5 kg cukor
  • 20 g citromsav
  • 12 nagyobb és 12 kisebb bodzavirág (minél több virágot használunk, annál intenzívebb lesz a végeredmény)
  • 2-3 citrom
  • 1 tasak bodzaszörp tartósító (vagy késhegynyi nátrium benzoát)

Elkészítés:

A vizet felforraljuk a cukorral és a citromsavval. Időnként megkeverjük és mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a cukor teljesen elolvad. 

A bodzavirágok nyelét úgy vágjuk le, hogy az ernyő ne essen szét. (A bodzavirágokat mosni nem kell, mert azzal teljesen megfosztjuk a virágpor tartalmától. Ezért is fontos napsütésben – és nem eső után – gyűjteni.)

A citromokat megsúroljuk, majd karikázzuk. A bodzavirágokat a citromkarikákkal 5 l-es befőttes üvegbe tesszük. 

Amikor a cukor elolvadt, az edényt levesszük a tűzről és a sziruphoz adjuk a bodzaszörp tartósítót. Hagyjuk langyosra hűlni, majd a virágokra öntjük. (Ha túl melegen öntjük a szirupot a virágokra, azok csúnyán megbarnulnak.)

Az üveget lezárjuk és 5 napig meleg helyen, de nem tűző napon érleljük, időnként jól átkeverve. 5 nap után leszűrjük (jó szolgálatot tesz egy sűrű szövésű gézdarab vagy akár harisnya a szűrésnél, hogy valóban tiszta szörpöt kapjunk). 

A szörpöt palackozzuk.

(Korábban olyan receptet is kipróbáltam, ami nem alkalmazott tartósítószert a bodzaszörp készítésénél. Ez csak akkor járható út, ha kisebb mennyiséget készítünk és az elkészült szörpöt hűtőben tudjuk tárolni. Ha erre nincs mód, akkor inkább ne kockáztassuk – megeshet, hogy a melegben felforr a szörp és sok értékes munkánk veszhet kárba. A biztos végeredményhez az is nagyon fontos, hogy az üvegek és a kupakok is tökéletesen tiszták legyenek!)