Birsalmasajt

Hozzávalók:

  • 3 kg birsalma (nem tisztított mennyiség)
  • 1,7 kg cukor
  • 2 citrom frissen facsart leve
  • 1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg

Elkészítés:

A birsalmákat alaposan megmossuk, félbevágjuk, magházukat eltávolítjuk, majd kisebb darabokra szeljük. Annyi vízben, amennyi épp ellepi, feltesszük főni. Kb. 30-35 perc alatt összeesik annyira, hogy botmixerrel tudjuk pürésíteni. Beleöntjük a citromok levét, az őrölt szegfűszeget, hozzáadjuk a cukrot és folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik. Amikor egy tányérra kiskanálnyi mennyiséget teszünk és az azonnal dermed, valószínűleg megfelelő a birsalmasajt állaga. 

A formákat folpackkal béleljük, beletesszük a kissé kihűlt birsalmapépet és néhány napig jól szellőző helyen hagyjuk száradni. 2-3 nap után sütőpapírral fedett tepsibe borítjuk a formákat, hogy a sajtok másik fele is tudjon néhány napig szilárdulni. 

 

Hasznos tanácsok:

  • Ha nem szilárdul meg a formákban a gyümölcsmassza néhány nap alatt, akkor főzzük újra a pépet! Száríthatjuk-szilárdíthatjuk tepsibe simítva sütőben is. 
  • Tanácsos laposabb formákat választani, mert azokban hamarabb szilárdul a birsalmasajt.
  • Ha ajándékba szánjuk és csomagolni fogjuk, még inkább fontos a megfelelő ideig tartó szárítás-szilárdítás, ami eltarthat akár 5-6 napig is. Ha minden oldala kellően megszilárdult és nem nedvesedik sehol sem, akkor készen áll a csomagolásra. 
  • Ínyencek sajtokkal is fogyaszthatják.
  • Kisebb kockákra vágva tehetjük gyümölcskenyérbe is, helyettesítve a kandírozott gyümölcsöt.
  • Gazdagíthatjuk vele reggeli müzlinket is.
  • Ízesíthető dióval, mandulával, stb.
  • Megfelelő méretűre vágva készíthetünk belőle szaloncukrot is.