Aszalt paradicsom

Hozzávalók:

A képen látható egy üvegre számítva:

  • 12 db zamatos, érett paradicsom
  • olívaolaj
  • pici ágacska oregánó

Elkészítés:

A paradicsomokat félbe vágjuk. Teáskanállal kikaparjuk a belsejüket, majd a paradicsomokat egy konyharuhával borított rácsra (pl. sütőrácsra) tesszük – hogy alulról is jól szellőzzön. A félbevágott paradicsomokat megsózzuk és kitesszük a napra száradni (nem kell “csörgősre” szárítani – száraz legyen, de azért “rugalmas”). Ha szép napsütéses, meleg idő van, 2-3 nap alatt megaszalódik. Utána töltsük üvegbe, ízlés szerint tegyünk rá rozmaring ágacskát (ne sokat, mert nagyon aromás fűszer). Töltsük fel jó minőségű, hidegen sajtolt olívaolajjal. 

Ehetjük sajtokkal, pirítóssal, grissinivel, aprítva kerülhet salátákba. Kis kockákra vágva, bazsalikom levéllel, olívaolajjal, reszelt parmezánnal tehetjük tésztákra, de jól használható szárnyasok mediterrán töltelékébe is.