Szőlőlevél modern befőzéssel

Hozzávalók:

2 db 720 ml-es üveghez:

  • 90-100 db szőlőlevél 
  • egy kevés jódozatlan só

Elkészítés:

A permetezetlen, zsenge (tavasz végén, nyár elején szedett) szőlőlevelek szárát levágjuk, majd a leveleket folyóvíz alatt alaposan megmossuk. Ezt követően lobogó forró vízzel leöntjük, ettől elvesztik merevségüket és könnyen feltekerhetőek lesznek.

5 levelet egymásra teszünk, előbb hosszában félbe, aztán keresztben háromba hajtjuk és beleállítjuk az üvegbe. Mindkét üvegbe 9-10 tekercset teszünk. Hideg vízzel felöntjük, fém fedővel lezárjuk, majd befőző automatával 80 Celsius-fokon, 20 percen keresztül hőkezeljük. Amikor langyosra hűltek az üvegek, kamrába tesszük. (A szőlőlevelek savanykás íze miatt ecetet nem szükséges használnunk a befőzéshez.)

Felhasználhatjuk dolmades – “töltike” – készítéséhez.