Sárgabarack chutney automatával

Hozzávalók:

  • 3 kg sárgabarack (magozott mennyiség súlya)
  • 300 g zeller
  • 2 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 5 ek. cukor
  • 2-3 ek. almaecet
  • őrölt bors
  • szárított, apróra tört rozmaring
  • curry
  • chili

Elkészítés:

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk. A felezett barackokat vastagabb gerezdekre szeljük.

A zellergumót meghámozzuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, megmossuk, apró kockákra szeljük.

A barackot a zellerrel, a vöröshagymával és a zúzott fokhagymával főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a cukrot, majd nagy lángon, gyakori keverés mellett felforraljuk. A keletkező habot leszedjük. Hozzákeverjük az ízesítőket és sűrűre, lekvár állagúra főzzük. Forrón előkészített üvegekbe töltjük, fém fedővel lezárjuk, majd befőző automatában 20 percig 80 fokon hőkezeljük. Ha az üvegek teljesen kihűltek, fénytől védett, hűvösebb helyre tesszük. Felbontás után tartsuk hűtve!

A fűszerek, ízesítők alkalmazása egyéni ízlés kérdése, törekedjünk a harmonikus ízvilág megteremtésére. A csípősebb ízek kedvelői bánhatnak bőkezűbben is a chilivel. Fontos, hogy a fűszerekkel adjuk meg a chutney karakterét. Akkor jó, ha nem emlékeztet sárgabarack lekvárra.

Fogyasszuk roston sült húsokkal, halakkal vagy nem túlzottan aromás sajtokkal.