Miért jó?

Hogyan működik a befőző automata, miért jó?

 

Hogy miben áll a befőző automata nagyszerűsége, azt az alábbiakban szeretném Nektek bemutatni. 

hőkezeléssel tartósító eljárások során különbséget kell tennünk sterilizálási és pasztörizálási eljárások között és hogy melyik módszert alkalmazzuk, az a feldolgozandó élelmiszerek fajtájától, mennyiségétől függ. 

A sterilizálási eljárásnál legalább 100 Celsius-fokot használunk, melynek segítségével az élelmiszerben lévő összes mikroorganizmus elpusztítására törekszünk, ezzel azonban romlik az élelmiszer élvezeti értéke.

A pasztörizálás kíméletesebb módszer, melynek során 60-90 Celsius-fokon kezeljük az élelmiszereket, ezáltal az élelmiszer beltartalmi értékei jobban megmaradnak. A befőző automata – ami tulajdonképpen egy nagy, elektromos fazék – képes arra, hogy szimplán hőkezeléssel tartósítson, így nem kell tartósítószert használnunk például a savanyúságokhoz, illetve cukrot sem a kompótokhoz, lekvárokhoz. Befőttekhez használhatunk tökéletesen érett (de nem túlérett) gyümölcsöt – nem kell attól tartanunk, hogy a hőkezelés nyomán a gyümölcs összeesik, szétfő, “lottyadt” lesz. Nagyszerűsége abban is rejlik, hogy a beállított hőfokot pontosan és hosszú időn át képes tartani, amit a hagyományos nedves dunsztolásnál nem tudunk megvalósítani. A megfelelő hőmérséklet és időtartam megválasztásával befőzött finomságaink megőrzik ízüket-zamatukat, színüket, vitamintartalmukat. Egyik legnagyobb előnye tehát a tartósítószermentes – mégis biztonságos – befőzés, ami kiemelt szempont akkor, amikor egyre több az ételallergia, és a boltok polcain egyre több a feldolgozott élelmiszer… (A nátrium-benzoát egészségre gyakorolt hatásairól itt olvashatsz.) 

Az sem elhanyagolható szempont, hogy a száraz dunsztolással készült, paplanba bugyolált üvegeket nem kell a lakásban napokig kerülgetni… Összességében tehát kiválthatjuk vele a befőttek, savanyúságok gőzölését és a lekvárok száraz dunsztolását is.

Egyes gyártók forgalmaznak kiegészítő eszközöket, amik még hatékonyabbá és egyszerűbbé teszik az alaptípust. Ilyen például a lekvárfőző üst, ami a vízzel telt befőző edény fölé állítható, ebbe kerül a gyümölcs (cukorral vagy akár nélkül) és a leégés veszélye nélkül, kevergetést is mellőzve, “önmagától” készülhet zamatos lekvárunk. 

Fontos, hogy az üvegbe zárt, dunsztoló automatával tartósított élelmiszereinket tegyük fénytől védett, párától viszonylag mentes, szobahőmérsékletű helyre. Hűtve tárolni ezeket a termékeket nem szükséges. Ne feledjük azonban: a befőző automata sem mindenható, vagyis az üvegeknek, fedeleknek tökéletesen tisztának, épnek kell lenniük. Emellett vegyük figyelembe a gyártó által javasolt befőzési hőfokokat, időtartamokat, azoktól ne térjünk el!

Azt is tudja mindenki, hogy nem minden készételnek tesz jót a fagyasztással történő tartósítás. Talán nem is gondolnánk, de a befőző automata arra is képes, hogy egy-egy készételt (pl. májkrém, leves, főzelék, pörkölt, stb.) hosszabb időre tartósítson. Ha elég nagy a kamránk, bizony jól jöhet egy hosszú, hajszás nap után egy üveg készételt lekapni a polcról és melegítés után jóízűen elfogyasztani.

Úgy vélem, hogy a befőző automata használatával kiszélesednek a lehetőségeink a hagyományos befőzéshez képest. Nekem mindig voltak apróbb félelmeim a befőttek gőzölésével kapcsolatban, van rossz tapasztalatom nem megfelelő mennyiségű nátrium-benzoát alkalmazásáról, melynek következtében nagyobb mennyiségű bodzaszörpöm forrt fel – de ez innentől szerencsére már a múlté! Készítsünk cukormentes lekvárokat, tartósítószermentes savanyúságokat, “egyenízű” felvágottakat kiváltó különböző zöldségkrémeket, “kencéket”, pikáns chutney-kat, ízekkel teli házi szörpöket, vagy akár színüket, ízüket, állagukat megőrző készételeket – a befőző automata kiváló segítségünk lesz a konyhában!