Levendulaszörp modern befőzéssel

Hozzávalók:

  • 2 l víz
  • 2 kg cukor
  • kevés citromsav
  • 20 dkg sötétlila színű levendulavirág*

Elkészítés:

A levendula zöld szárait ollóval eltávolítjuk. (A lila kis virágokat nem kell leszedegetni a szárról. Minimálisan a szár is felhasználásra kerülhet.)

A cukorból, vízből – kevés citromsav hozzáadásával – sűrű szirupot főzünk. A forró szirupba beletesszük a virágokat, jól elkeverjük, majd az edényt lefedjük és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, az edényt hűtőszekrénybe tesszük 24 órára.

Másnap a szirupot ismét jól felforraljuk, hagyjuk kihűlni, újabb 24 órán át pihentetjük. 

Következő nap a szirupot finom szűrőn átszűrjük, palackozzuk.

Az üvegeket befőző automatába állítjuk, vízzel feltöltjük és a szörpöket 80 fokon 20 percig hőkezeljük. (A pasztőrözés elegendő a tartósításhoz, így nem kell tartósítószert használnunk. A megbontott szörpöt hűtve tároljuk!) 

Tapasztalatok az első szörpkészítés során, 2019-ből: 

Azonos mennyiségek felhasználásával háromféle módon készítettem szörpöt:

  1. Levendulaszörp készítési tapasztalatok híján először a langyosra hűlt szirupba áztattam a virágokat, 24 órára. Ez a módszer halványsárga színű szörpöt eredményezett. (Tapasztalatok híján abból indultam ki, hogy a bodzaszörp szirupját is langyosan öntjük a virágra, ellenkező esetben – forró szirupot használva – a virágok csúnyán bebarnulnak.) 
  2. Következő körben lobogó forró szirupba helyeztem a frissen szedett virágokat – szintén 24 órára -, ezzel a módszerrel gyönyörű, sötét magenta színű, intenzív illatú szörpöt kaptam.
  3. Néhány nap elteltével a korábban leszedett, kissé már kiszáradt virágokból főztem szörpöt, ez a módszer enyhén barnás tónusú szörpöt adott.

Tapasztalatok 2020. évről:

Az másodszori felforralás és újabb napig tartó “pihentetés” még intenzívebb ízű, színű szörpöt eredményezett.

Az első fotón az egyszeri felforralás és szűrés utáni szörp látható, a másodikon pedig az újabb forralás utáni: 

 

 

 

 

 

* Minél sötétebb a levendulavirág színe, annál intenzívebb színeredményt kapunk.