Levendulaszörp modern befőzéssel

Hozzávalók:

  • 2 l víz
  • 2 kg cukor
  • kevés citromsav
  • 20 dkg levendulavirág

Elkészítés:

A levendula zöld szárait ollóval levágjuk. (A lila kis virágokat nem kell leszedegetni a szárról. Minimálisan a szár is felhasználásra kerülhet.)

A cukorból, vízből – kevés citromsav hozzáadásával – sűrű szirupot főzünk. A forró szirupba beletesszük a virágokat, jól elkeverjük, majd az edényt lefedjük. Hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, az edényt hűtőszekrénybe tesszük 24 órára. 

A szirupot átszűrjük, palackozzuk.

Az üvegeket befőző automatába állítjuk, vízzel feltöltjük és a szörpöket 80 fokon 20 percig hőkezeljük. (A pasztőrözés elegendő a tartósításhoz, így nem kell tartósítószert használnunk. A megbontott szörpöt hűtve tároljuk.)

 

Tapasztalatok: 

Azonos mennyiségek felhasználásával háromféle módon készítettem szörpöt:

  1. Levendulaszörp készítési tapasztalatok híján először a langyosra hűlt szirupba áztattam a virágokat, 24 órára. Ez a módszer halványsárga színű szörpöt eredményezett. 
  2. Következő körben lobogó forró szirupba helyeztem a virágokat – szintén 24 órára -, ezzel a módszerrel gyönyörű, sötét lilás-pirosas színű, intenzív illatú szörpöt kaptam.
  3. Néhány nap elteltével a korábban leszedett, kissé már kiszáradt virágokból főztem szörpöt, ez a módszer enyhén barnás-lilás tónusú szörpöt adott.

Az 1-2. esetben frissen (még aznap) szedett levendulavirágokat használtam fel. Ízét, színét, illatát tekintve egyértelműen a 2. verzió a legtökéletesebb.