Lecsó hagymával modern befőzéssel

Hozzávalók:

  • 4 kg lecsópaprika vegyes színben
  • 3 kg érett, zamatos paradicsom
  • 1,5 kg vöröshagyma
  • zsiradék
  • őrölt fűszerpaprika

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, megmossuk, kis kockákra vágjuk.

A zöldségeket alaposan megmossuk. A paprikát kicsumázzuk, majd – a paradicsommal együtt – ízlés szerint karikára / kockákra szeljük.

Zsiradékot teszünk a főzőedénybe, majd beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk. Az edényt lehúzzuk a tűzről, hagyjuk picit hűlni. Megszórjuk a dinsztelt hagymát őrölt fűszerpaprikával, kevés vízzel felöntjük.  Hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, majd nagy lángon, gyakori keverés mellett addig főzzük, amíg a paprika majdnem teljesen megpuhul. (Kicsit maradjon roppanós.)

Forrón üvegekbe töltjük, fém fedővel lezárjuk, befőző automatába állítjuk, melyet vízzel öntünk fel (A víz szintje a fedők pereméig érjen.) Az automatát 80 fokra és 20 percre beállítjuk. 

Amikor a program lejárt, az üvegeket hagyjuk kihűlni, aztán végleges, fénytől védett helyükre állítjuk.

Érdemes kerti, Nap érlelte zöldségekből elkészíteni. Jó szolgálatot tesz télvíz idején, amikor magyaros ételeket főzünk: nem kell megvenni a pörkölthöz, gulyásleveshez a drága, de íztelen zöldséget, de akkor is nagy segítség lesz, ha gyors ebédet szeretnénk, mert csak meg kell melegíteni.