Kovászos uborka modern befőzéssel

Hozzávalók: 

egy darab 5 l-es befőttes üveghez: 

  • 2,3 kg fürtös uborka
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. egész bors
  • 2 ek. mustármag
  • 1 csokor friss kapor
  • 3-4 ek.
  • 2 liter víz
  • jó minőségű, kovásszal készült kenyérszelet (120-150 g)

Elkészítés: 

Az uborkát alaposan megsikáljuk, megmossuk, száras végét levágjuk. Hosszanti irányban több helyen bevágjuk az uborkákat. Nem vágjuk teljesen végig, hogy az uborka egyben maradjon. (A bevágás azért kell, hogy a fűszeres folyadék majd jól átjárja az uborka belsejét is.) 

A vizet a sóval felforraljuk, kissé kihűtjük.

Az üveg aljára tesszük a kapor, a bors és a mustármag felét, amire függőlegesen állítjuk az uborkákat. Erre újból kapor, bors, mustármag kerül és mellétesszük a fokhagyma gerezdeket is. Az uborkákat egy-két vastag szelet kenyérrel borítjuk be, majd a kenyéren keresztül felöntjük a kihűtött sós vízzel. (Az üveget érdemes műanyag tálba állítani, hogy az erjedés során túlcsorduló lé ne okozzon bajt.)

Kistányérral lefedjük az üveget, meleg helyre – de nem tűző napra – állítjuk. Néhány nap alatt elkészül. Ekkor a levet leszűrjük, majd a kis üvegekbe szétosztott uborkára öntjük. Az üvegeket lezárjuk, dunsztoló automatába tesszük.

Annyi vízzel öntjük fel az automatát, ami a lapka alsó pereméig ér és 85 fokon 20 perc alatt kidunsztoljuk. Ezzel az eljárással nem kell tartósítószert használnunk és hűtve sem kell tárolni az elkészült finomságot. Hónapokig eláll, így télen is élvezhetjük munkánk gyümölcsét.