Karfiolos savanyúság modern befőzéssel

Hozzávalók: 

  • 2 nagy fej karfiol (min. 1,2 kg / db)
  • 1 kg sárgarépa
  • 2 kg színes lecsópaprika

Felöntőlé:

  • 4 l víz
  • 0,9 dl 10 %-os ecet
  • 10 dkg
  • 40 dkg cukor
  • 2 ek. egész bors
  • 2 ek. egész kömény
  • 2 ek. koriandermag
  • 2 ek. mustármag

Elkészítés:

A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, 1 cm vastag karikákra szeljük. 

A karfiol torzsáját kivágjuk, a karfiolt kisebb rózsákra bontjuk és hideg vízbe beáztatjuk.

A paprikát megmossuk, kicsumázzuk, szeletekre vágjuk.

 

A felöntőlé hozzávalóit edénybe tesszük, felforraljuk, majd leszűrjük.

Az üvegek aljára teszünk 2-2 teáskanálnyi fűszert, ami a leszűrt léből visszamaradt. 

A zöldségeket – arányosan elosztva – jó szorosan beletöltjük az üvegekbe, majd rámerjük a felöntőlevet. Az üvegeket fém fedővel lezárjuk, dunsztoló automatába helyezzük és 80 fokon 20 percig hőkezeljük, így nem kell használnunk tartósítószert, mert a pasztőrözési eljárás önmagában is remekül tartósít. (Az üvegeket felbontás után tartsuk hűtőszekrényben.)

(A megadott mennyiségekkel 3 db 900 ml-s és 8 db 720 ml-s üveget tudtam megtölteni.)