Káposztával töltött paprika modern befőzéssel

Hozzávalók:

  • 1 nagy fej fejeskáposzta
  • 2 kg kisebb méretű színes lecsópaprika
  • 1-2 hegyes erős zöldpaprika (el is hagyható)

A felöntőléhez:

  • 4 l víz
  • 0,9 l 10%-os ecet
  • 2 csapott ek. szemes bors
  • 2 csapott ek. koriandermag
  • 2 csapott ek. mustármag
  • 2 csapott ek. egész kömény
  • 10 dkg
  • 40 dkg cukor

Elkészítés:

Kimérjük a felöntőlé hozzávalóit, majd főzőedénybe tesszük és felforraljuk. A levet leszűrjük, a visszamaradó fűszereket egyenletesen elosztjuk az üvegekbe.

A lecsópaprikákat és a hegyes erős zöld paprikát alaposan megmossuk, utóbbit vékonyan felkarikázzuk.

A káposzta külső, esetleg sérült leveleit leszedjük. A káposztát is megmossuk, majd negyedbe vágjuk, torzsáját kiszedjük. A káposzta megmaradó részét gyalun vékonyra szeljük. 

A paprikák csumáját kivesszük, majd a paprikába jó szorosan beletöltjük a leszelt káposztát. A megtöltött paprikákat szorosan üvegbe tesszük. Ahol az üvegeket nem tudjuk jól kitölteni a megtöltött paprikával, oda paprika szeleteket dugunk.

Ha tele az üveg, rámerjük a levet, majd fém fedővel zárjuk, dunsztoló automatába tesszük és 80 fokon 20 percig hőkezeljük. 

(A káposztám tisztítás előtt 2,7 kg súlyú volt. 11 db 900 ml-es üveget tudtam megtölteni, de még jócskán maradt leszelt káposztám, amiből párolt káposztát készítettem és az automatában szintén kidunsztoltam, így nem kellett tartósítószert használnom és hűtve sem kell tárolnom az elkészült finomságokat, mert a hőkezelés kiválóan tartósít.)