Ecetes szilva modern befőzéssel

Kemény, ép, teljesen hibátlan, nem túl érett szilvát használunk. A szilvát szorosan üvegekbe töltjük, az üvegeket felöntjük vízzel – így “mérjük meg”, mennyi folyadékra lesz szükségünk. Ezt a vizet mérőpohár segítségével pontosan lemérve fazékba töltjük át és literenként a következő hozzávalókat alkalmazva elkészítjük a savanyúság felöntőlevét: 

Hozzávalók:

Felöntőlé: 1 liter vízhez:

  • 1 dl 10%-os ecet
  • 25 dkg cukor
  • 1 csapott tk. 
  • 2-3 szegfűszeg
  • kis darabka egész fahéj
  • 3-4 szem egész bors

Elkészítés:

A hozzávalókat jól összeforraljuk, majd forrón ráöntjük az üvegbe szorosan rakott szilvára. Az üvegeket szorosan lezárjuk a fém fedővel és befőző automatába állítjuk. Az automatát annyi vízzel töltjük fel, ami az üvegek fém fedeléig ér, majd 80 fokon 20 percig hőkezeljük. Amikor az üvegek teljesen kihűltek, fénytől védett végleges helyükre tesszük.

Sültekhez – különösen vadsültekhez – kiváló választás.