Ecetes cékla

Hozzávalók:

4 db 720 ml-es üveghez:

  • kb. 2,5 kg cékla
  • 1 torma
  • egész kömény
  • 1 víz
  • 1 tk.
  • 3 ek. cukor
  • 5-6 ek. 10%-os ecet

Elkészítés:

Vízzel oldódásig keverjük a sót, cukrot, ecetet. Mind a négy üveg aljára egy kevés egész köményt szórunk.

A céklát alaposan megmossuk, végeit levágjuk, majd 1-1,5 óra alatt – annyi vízben, ami teljesen ellepi – puhára főzzük. Kivesszük a vízből, hűlni hagyjuk, majd meghámozzuk. Karikákra szeljük, üvegekbe töltjük, jó szorosan.

Ráöntjük az ecetes levet, az üvegeket fém fedővel zárjuk. Befőző automatában 90 fokon 30 percig hőkezeljük.

Amikor az üvegek teljesen kihűltek, fénytől és melegtől, párától védett végleges helyükre állítjuk.