Datolyaszilva lekvár modern befőzéssel

Hozzávalók:

5 db kisebb üveghez:

  • 10-11 db érett datolyaszilva
  • 1 tasak 3in1 befőzőcukor
  • 20 dkg cukor
  • fél citrom leve
  • kevés őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A datolyaszilvák szár részét kiszedjük, a gyümölcsöt alaposan megmossuk, esetleges hibás részeket kivágjuk, és a gyümölcsöt kisebb kockákra szeljük.

A cukorral, a befőzőcukorral és a leheletnyi őrölt szerecsendióval főzőedénybe tesszük, majd nagy lángon, gyakori keverés mellett sűrűre főzzük (hamar besűrűsödik). (Ha a gyümölcs keményebb, főzés közben botmixerrel lehet pürésíteni.) 

Forrón üvegekbe töltjük, fém fedővel lezárjuk, befőző automatába állítjuk. Az automatát a fém fedelek alsó pereméig vízzel töltjük meg, majd az edényt lezárjuk és 80 fokon 20 percig hőkezeljük.

Amikor az üvegek teljesen kihűltek, kamrába tesszük.

Pirítóshoz, cappuccino-val kísérve olaszos reggeli.