Cukkini savanyúság modern befőzéssel

Cukkini savanyúság modern befőzéssel

Eredeti olasz recept Velence környéki talján barátainktól

Hozzávalók: 

1 kg cukkinihez:

  • 3 nagy vöröshagyma
  • 3 bögre napraforgó olaj
  • 2 bögre fehérbor ecet
  • 1 tk.
  • 1 tk. cukor
  • egy marék szárított oregánó

Elkészítés:

Az olajat a fehérborecettel, sóval, cukorral felforraljuk, beletesszük a kockára vágott vöröshagymát és 5 percig főzzük.

Ezután hozzátesszük a fél cm-es karikára vágott cukkinit és együtt főzzük még további 4 percig. Levesszük a tűzről, beleteszünk egy marék oregánót, majd forrón üvegbe töltjük és 5 percre fejtetőre állítjuk az üvegeket. (A főzési időket tartsuk be, hogy ne főzzük szét a cukkinit!)

Dunsztoló automatában tartósíthatjuk 80 fokon 20 percig, azonban dunsztolás nélkül is tartós lesz, hűtve tartani csak felbontás után kell. 

Nem csak savanyúságként fogyaszthatjuk – előételként grissinivel, sonkával, grillezett sajttal, stb. is helyt áll.

Ha nagyobb mennyiséget készítünk és megmarad a felöntőléből, ne dobjuk ki, használjuk fel (jól összerázva) saláta dresszingként vagy mézzel, mustárral, rozmaringgal húspácként. Ez esetben mellőzzük a sót, mert a húsból nedvességet von el, csak közvetlen sütés előtt sózzunk! (Kipróbált javaslat, egy napig érleltem ebben a pácban egy kiló sertéslapockát, amit végül Pataki-tálban sütöttem meg. Egészen elképesztően omlós, szaftos és puha lett.) 

 

error: Content is protected !!