Cseresznyepaprika modern befőzéssel

Hozzávalók:

  • 4 kg kis szemű zöld és piros cseresznyepaprika

A felöntőléhez:

  • 4 l víz
  • 0,8 l 10%-os ecet
  • 2 csapott ek. színes egész bors
  • 2 csapott ek. egész kömény
  • 2 csapott ek. mustármag
  • 2 csapott ek. koriandermag
  • 10 dkg
  • 40 dkg cukor

Elkészítés:

A vizet, az ecetet főzőedénybe tesszük, hozzáadjuk a sót, cukrot és a fűszereket, majd felforraljuk.

Közben a cseresznyepaprika szárát levágjuk (teljesen kicsumázni nem kell). Csak teljesen ép, kemény, sérülésmentes paprikákat használjunk!

A leszárazott paprikákat kis üvegekbe tesszük, amennyire lehet, jó szorosan lenyomkodva, majd felöntjük a fűszeres lével. Az üvegeket fém fedővel zárjuk, befőző automatába állítjuk. Az automatát meleg vízzel felöntjük és a paprikákat 80 fokon 20 percig hőkezeljük. A hőkezelés remekül tartósít, így nem kell sem nátrium-benzoátot, sem citromsavat, sem készen kapható más tartósítószert használnunk.

A megadott mennyiségekkel 20 kisebb üveget tudtam megtölteni.

 

Megjegyzés: Ez a felöntőlé nagyon “univerzális”, mindenféle savanyúsághoz használható. Én a kápiapaprikával rétegezett káposztasalátához és a káposztával töltött paprikához is ezt használtam. Aki szeretné, a felöntőléhez adhat néhány babérlevelet is.