14-15 db 720 ml-es üveghez:
Zöldségek:
- 1,5 kg fejeskáposzta
- 1,2 kg fürtös uborka
- 0,6 kg sárgarépa
- 0,6 kg vöröshagyma
- 0,4 kg lila hagyma
- 2 db nagy, sárga pritaminpaprika
- 3 db nagy, piros pritaminpaprika
Felöntőlé:
- 3,5 l víz
- 160 ml ecet (20%-os)
- 20 g citromsav
- 300 g cukor
- 120 g só
- 1 púpozott mokkáskanál őrölt bors
- 1 púpozott mokkáskanál őrölt kömény
- 1-1 kisebb babérlevél minden üveg aljára
- 1-1 mokkáskanál mustármag minden üveg aljára
Elkészítés:
A zöldségeket gyalun vékony karikákra / szeletekre szeljük és egy nagy edényben jól összeforgatjuk.
Elkészítjük a felöntőlevet: a vízben feloldjuk az ecetet, cukrot, sót, hozzáadjuk az őrölt köményt, az őrölt borsot és a citromsavat, ami gondoskodik arról, hogy a zöldségek ne barnuljanak be, megőrizzék eredeti színüket.
Az előkészített, csírátlanított üvegek aljára egy-egy babérlevelet és egy-egy mokkáskanál mustármagot teszünk. Az üvegeket 2/3 részig töltjük a zöldségkeverékkel, jó szorosan lenyomkodva azt. Felöntjük a felöntőlével, lezárjuk, automatába tesszük.
A befőző automatát annyi vízzel öntjük fel, ami az üvegek fedelének alsó pereméig ér. Az üvegekbe töltött csalamádét 20 percig 80 Celsius-fokon hőkezeljük. A hőkezelés végén a vizet leeresztjük az automatából, az üvegeket óvatosan – gumikesztyűben – kiemeljük, hagyjuk langyosra hűlni, majd végleges helyükre állítjuk.