Csalamádé modern befőzéssel

Hozzávalók:

14-15 db 720 ml-es üveghez:

Zöldségek:

  • 1,5 kg fejeskáposzta
  • 1,2 kg fürtös uborka
  • 0,6 kg sárgarépa
  • 0,6 kg vöröshagyma
  • 0,4 kg lila hagyma
  • 2 db nagy, sárga pritaminpaprika
  • 3 db nagy, piros pritaminpaprika

Felöntőlé:

  • 3,5 l víz
  • 160 ml ecet (20%-os)
  • 20 g citromsav
  • 300 g cukor
  • 120 g
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt bors
  • 1 púpozott mokkáskanál őrölt kömény
  • 1-1 kisebb babérlevél minden üveg aljára
  • 1-1 mokkáskanál mustármag minden üveg aljára

Elkészítés:

A zöldségeket gyalun vékony karikákra / szeletekre szeljük és egy nagy edényben jól összeforgatjuk.

Elkészítjük a felöntőlevet:  a vízben feloldjuk az ecetet, cukrot, sót, hozzáadjuk az őrölt köményt, az őrölt borsot és a citromsavat, ami gondoskodik arról, hogy a zöldségek ne barnuljanak be, megőrizzék eredeti színüket. 

Az előkészített, csírátlanított üvegek aljára egy-egy babérlevelet és egy-egy mokkáskanál mustármagot teszünk. Az üvegeket 2/3 részig töltjük a zöldségkeverékkel, jó szorosan lenyomkodva azt. Felöntjük a felöntőlével, lezárjuk, automatába tesszük.

A befőző automatát annyi vízzel öntjük fel, ami az üvegek fedelének alsó pereméig ér. Az üvegekbe töltött csalamádét 20 percig 80 Celsius-fokon hőkezeljük. A hőkezelés végén a vizet leeresztjük az automatából, az üvegeket óvatosan – gumikesztyűben – kiemeljük, hagyjuk langyosra hűlni, majd végleges helyükre állítjuk.