Grillpác ötletek

Húsokhoz:

Alap: 1 fej vöröshagyma aprítva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 dl fehérbor, 5 ek. olívaolaj, fél citrom leve, őrölt bors.  A húsnak megfelelően adjunk hozzá 3 ek. zöldfűszert –  csirkehúshoz jó a tárkony és kakukkfű, sertéshez a zsálya és majoránna, bárányhoz a menta, oregánó és rozmaring.

Afrikai: 2 tk. őrölt fahéj, 2 tk. szegfűbors, 2 tk. őrölt koriandermag, 1 tk.  cayenne bors, őrölt bors ízlés szerint. Ideális bárány és sertés hús bedörzsölésére.

Angol: 1 ek. angol mustárpor, 1 ek. barnacukor, néhány szál kakukkfű levele. Ideális steak bedörzsölésére.

Citromos-pikáns: 1 citrom reszelt héja és leve, 2 zöldcitrom reszelt héj és leve, 1 ek. méz, 1 ek. olívaolaj, 1 tk. őrölt koriander, 1 tk. paprika, 1 tk. őrölt római kömény, 1 ek. aprított mentalevél.

Fokhagymás-boros: 3 ek. balzsamecet, 3 ek. Marsala bor, 2 ek. citromlé, 2 ek. aprított oregánó, 2 ek. aprított bazsalikom, 4 gerezd fokhagyma préselve.

Indiai: 1 ek. őrölt koriander, 1 ek. őrölt római kömény, 1 tk. garam masala, 1 tk. csípős chilipor. Ideális bárány- és sertéshúsokhoz.

Kínai: 45 ml halszósz, 30 ml rizsbor, 15ml szezámolaj, 5 dkg cukor, 1 dkg préselt fokhagyma, 1 dkg reszelt gyömbér, 30 ml méz.

Marokkói: 2 ek. harissza paszta, 1 citrom reszelt héja és leve, 1 tk. római köménymag, 1 ek. olívaolaj, 2 ek. aprított koriander. Ideális bárány és sertés szeletek.hez.

Mustáros-mézes: 2 ek. francia mustár, 2 ek. méz, 1 citrom reszelt héja és leve.

Narancsos/balzsamos: 4 ek. balzsamecet, 3 ek. narancslé,  1ek. reszelt narancshéj, 0,5 tk. cukor, őrölt bors

Narancsos: 0,5 csésze friss narancslé, ¼ csésze szójaszósz, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 csipet őrölt szerecsendió. Ideális csirkecombokhoz.

Olasz: 2 ek. kapribogyó, 2 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek. aprított petrezselyem zöld, 4 ek. olívaolaj. Ideális minden húshoz.

Steak: 3 ek. vörösborecet, 6 ek. vörösbor, 2 ek. szójaszósz,  6 ek. olaj, 1 ek. Worcestershire szósz,  1 tk. cukor, 2 gerezd fokhagyma aprítva, 2 ek. aprított petrezselyem, 2 ek. egyéb friss zöldfűszer, bors

Thai: 1 zöldcitrom leve, 2 ek. olaj, 1 fokhagyma préselve, 1.5 ek. halszósz, 2 ek. aprított koriander. Ideális nyársakhoz.

Thai csípős: 2 ek. szójaszósz, 1 zöldcitrom leve, 2 tk. cukor, 2 tk. halszósz, 1 chili aprítva. Ideális marhahús és sertéshúshoz.

 

Halakhoz:

A halak, tenger gyümölcsi nem igényelnek hosszú pácolást. Az ázsiai fűszerek különösen passzolnak grillezett halak és rákok mellé, zöldfűszer közül a snidling, petrezselyemzöld és a kapor az ideális társ.

Általános: 0,5 csésze fehér bor, 1 kis hagyma aprítva, 0,5 csésze szójaszósz, 3 ek. víz, 1 fokhagyma aprítva, 2 ek. barnacukor, őrölt bors, néhány csepp Tabasco

Mediterrán: 0,5 csésze citromlé, 3 ek. olívaolaj, 2 tk. petrezselyemzöld aprítva, 2 tk. bazsalikom aprítva, 1 tk. oregánó aprítva, bors

Citromos:  3 citrom leve, 2 fokhagyma préselve, 0,5 csésze aprított petrezselyemzöld, 3 ek. olívaolaj

Chilis: 3 ek. barnacukor, 2 zöldcitrom friss leve, 1 chili aprítva, 1 gerezd fokhagyma préselve, 2 ek. mogyoróolaj, 2 ek. aprított koriander.