A fűszervajakat összeállítás után tegyük folpackra, formázzuk hengerré, csomagoljuk be és néhány órára tegyük a hűtőszekrénybe. Felhasználáskor vizes, éles késsel vágjunk belőle szeleteket, tegyük a frissen grillezett húsok tetejére.
Fokhagymás, fűszernövényes vaj
100 g puha vajba 1 ek. aprított petrezselymet, 1 ek. apróra vágott snidlinget, 2 gerezd zúzott fokhagymát keverünk, adunk hozzá némi sót és borsot.
Pirítóshoz, rákhoz és csöves kukoricához is kiváló.
Olaszos vaj
Keverjünk össze 100 g puha vajat 1 bio citrom reszelt héjával, 4 ek. reszelt parmezánnal, 10 db apróra tépkedett bazsalikom levéllel és 2-3 db apróra vágott aszalt paradicsommal.
Kenjük meg vele a grillezett csirkét, padlizsánt vagy a sertéshúst.
Tormás vaj
100 g puha vajat keverjük össze 2 ek. tormával, majd alaposan borsozzuk meg.
Ez a vaj leginkább steakekhez, héjában sült burgonyához, lazacfiléhez tökéletes.
Kapros vaj
25 dkg puha vajat keverjünk el 1/4 csokor apróra vágott kaporral és egy kis darab, szintén apróra vágott póréhagymával. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Paprikás, parmezános fűszervaj
Keverjük el jól a következő hozzávalókat: 3 ek. puha vaj, 2 tk. reszelt parmezán, 1 tk. őrölt fűszerpaprika, 1/2 tk. dijoni mustár, 1 tk. Worcestershire-szósz. Használjuk csirke- és pulykasültekhez.
Mediterrán vaj (fekete olajbogyóval, aszalt paradicsommal)
Keverjük el jól a következő hozzávalókat: 10 dkg puha vaj, 8 közepes méretű aszalt paradicsom apróra vágva, 3 dkg apróra vágott fekete olajbogyó, 8-10 levél bazsalikom apróra vágva, 1 gerezd zúzott fokhagyma, só és bors ízlés szerint.