Készítési módozatok

Bakonyi mód: Tejfölös habarással sűrített gombamártásos étel. Készülhet így sertésszelet, csirkemell, pulykamell, stb.

Bácskai (rizses hús): Pörkölt rizzsel összefőzve, paradicsommal, paprikával sütőben átsütve.

Breton mód: Nyugaton főként fehér babos bárány-, vagy birkalapockát értenek alatta, de létezik egy póréhagymás, gombás, zelleres, tejszínes szósz is ezen a néven.

Böllér mód: Valamilyen belsőséggel (májjal, velővel, hurkával, stb.) készített étel.

Budapest mód: Bélszín szalonnás, hagymás, gombás, paradicsomos, paprikás libamáj kockákkal. 

Burgundi mód: Burgundi borral ízesített húsétel, amit szalonnával, gyöngyhagymával, gombával átforralnak, petrezselyemmel szórnak meg.

Bugaci mód: Étel csípősen készítve.

Csabai mód: Csabai kolbásszal készülő étel. 

Csáky (rostélyos): Lecsós rántottával töltött rostélyos.

Csikós tokány: Sertéshús csíkok szalonnás, hagymás, pirospaprikás alapon, paprikával, paradicsommal, tejfölös habarással.

Debreceni mód: Elősütött sertésborda, melyre burgonya szeletek, pirított debreceni, paradicsom és paprika kerül, majd az egészet tűzálló tálban jól átsütik.

Doria mód: Japánban nagyon népszerű, kemencében sült, besamell mártásos, sajtos rizs étel (rakott). Készíthető csirkével, hallal, stb.

Dorozsmai mód: Csusza tésztával kínált pontypaprikás. 

Dubarry mód: Natúr bordaszelet karfiollal, besamel mártással, sajttal sütőben sütve.

Duna(i) mód: Habart (tejszínes) tojással töltött borjúhús szeletek rántva. Halászlé esetén: tésztával készítve.

Eszterházy mód: Fűszeres, fehérboros alaplében puhára párolt marha rostélyos. Az alapléből készülő mártást tejföllel sűrítik, mustárral, kapribogyóval, citrommal ízesítik. 

Firenzei mód: Besamellel / Mornay mártással csőben sült hal, spenóttal.

Gujon mód: Ujjnyi csíkokra vágott hal, rántva.

Gundel mód: Hal spenótágyon, Mornay mártással, reszelt sajttal.

Hentes mód: Natúr szelet pecsenyés, fehérboros szaftban, szalonnás, sonkás, ecetes uborkás raguval, petrezselyemmel megszórva.

Holstein mód: hússzelet tükörtojással a tetején szervírozva.

Hortobágyi (rostélyos): Sült rostélyos lecsós pörköltszafttal.

Jóasszony mód: Császárszalonnás, hagymás, gombás, zöldborsós ragus húsétel. Ha hal, akkor tejszínes gombamártással.

Kaszinó rostélyos: Keményre főzött tojás és krumpli szeletkék kerülnek a fokhagymás-köményes pörköltalapon párolt húsra.

Kedvessy mód: Natúr vadsült gombával, tejszínes, fehérboros-konyakos, citromos mártással.

Magyaróváry mód: Natúr borjúszelet gombával, sonkával Óvári sajttal rétegezve, összesütve.

Milánói mód: Paradicsomos / ragus makaróni / spagetti rántott borjúszelettel. (A milánói makaróni / spagetti ebben a formában Olaszországban nem létezik.)

Molnárné mód: A halat lisztbe forgatják, vajban megsütik. Citromlét és petrezselymes vajat adnak hozzá.

Mornay mód: Tojássárgájával és Gruyére sajttal dúsított besamel mártás.

Orly mód: Sörtésztában sült fogas.

Pékné mód: Borjúcsülök egyben sütve, vele sült krumplival, hagymával.

Pompadour mód: Burgonya-pürével bevont és így megsütött bélszín gombával. 

Provance-i mód: Zöldfűszerekkel, fokhagymával készített húsétel. Külföldön lehet elősütött rák, kagyló, csiga, stb. paradicsomos, hagymás szószban párolva. 

Rác: Lecsós ponty tejföllel és füstölt szalonnával.

Stroganoff mód: A csíkokra vágott bélszínt szalonnás, hagymás, gombás, uborkás raguban tálalják, amit tejfölös-mustáros keverékkel gazdagítanak. 

Széchenyi mód: Konyakkal ízesített libamájjal és gombával töltött, sült fácánmell baconbe tekerve. 

Tavasziasan: Sült hús sok párolt zöldséggel.

Udvarmester mód: Hátszínszelet citromos-petrezselymes fűszervajjal. 

Vadász mód: A húsra kerülő fehérboros barnamártást gombával, hagymával, petrezselyemmel ízesítik.

Wellington mód: Elősütött bélszín tésztabundában sütve.