Tök

Tök

A tök (Cucurbita) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége, melyhez 900 faj tartozik.
A sütőtök az egyik legkedveltebb zöldségek egyike, melyet évszázadok óta fogyasztunk és nagyra értékelünk, hisz valamennyi részét tudjuk hasznosítani. A tökhús felhasználását számtalan recept segíti: legyen az krémleves, köret, főétel (gombóc, tócsi, stb.), sütemény, pohárkrém, frissítő ital, stb. Magjait pirítva csemegeként fogyasztjuk vagy értékes olaját salátákhoz, különböző fogásokhoz adjuk. Virágait meg is tölthetjük és ki is ránthatjuk. A tököt a gyógyszer- és kozmetikai ipar is előszeretettel használja.
A kivájt és megszárított tökből használati- és dísztárgyak is készülnek, gondoljunk csak a lopótökből kialakított dél-amerikai hangszerre, a rumbatökre (maracas) vagy az Ezeregy Éjszaka meséit idéző, közel-keleti töklámpásra.
Egészséges és olcsó, így mindig is alap élelmiszere volt a kevésbé tehetős rétegeknek, amire úgy is tekintettek, mint a szegény ember malacára, amiből semmi nem kerül kidobásra.