Sonka sárgadinnyével

Sonka sárgadinnyével

Massimo Montanari, a középkori történelem és az élelmiszerkultúra egyetemi tanára 2009-ben megjelent könyvében (Il riposo della polpetta e altre storie intorno al cibo) friss és olvasmányos stílusban mesél ősi és modern történeteket különböző, nemcsak olasz ételekről. 

Világhíres olasz előétel a sonka és a sárgadinnye párosa, a könyvből kiderül, hogy a középkorból származik. Abból az időből, amikor az emberek úgy vélték, hogy a hideg és nedves ételek (pl. gyümölcsök) egészségre ártalmasak, ezért száraz – vagy épp forró – ételekkel kell kiegyensúlyozni azokat. A sajt és a körte párosítása is ezekből az időkből származik.

Ha szereted az érdekes ízkombinációkat, feltétlenül próbáld ki! Készíthetsz belőle bruschettát is, akkor a pirítósra pöttyözz jó minőségű olívaolajat, halmozd rá a sárgadinnyét és a sonkát, majd koronázd meg néhány mentalevélkével, ami üdítő frissességet varázsol ebbe a fogásba. A jó minőségű sonka is alapkövetelmény! 

(Massimo Montanari egy másik kötete hazánkban is megjelent, melynek címe: La fame e l’abbondanza – Storia dell’alimentazione in Europa, vagyis Éhség és bőség – A táplálkozás európai kultúrtörténete, melyben számos érdekes, mi több, megdöbbentő történetet olvashatunk.)