Sonka sárgadinnyével

Massimo Montanari, a középkori történelem és az élelmiszer-kultúra egyetemi tanára, aki 2009-ben megjelent könyvében (“Il riposo della polpetta e altre storie intorno al cibo”) friss és olvasmányos stílusban mesél ősi és modern történeteket különböző – nem csak olasz – ételekről. 

Világhíres olasz előétel a sonka és sárgadinnye párosa – a könyvből kiderül, hogy a középkorból származik. Abból az időből, amikor az emberek úgy vélték, hogy a hideg és nedves ételek (pl. gyümölcsök) egészségre ártalmasak, ezért forró és száraz ételekkel kell kiegyensúlyozni azokat. (A sajt és a körte párosítása is ezekből az időkből ered.)

Ha szereted az érdekes ízkombinációkat, feltétlenül próbáld ki a sárgadinnyét sonkával! Készíthetsz belőle bruschettát is, de akkor mindenképpen koronázd meg néhány friss mentalevélkével, ami üdítő frissességet, könnyedséget hoz ebbe a fogásba. A jó minőségű sonka elengedhetetlen!

 szerző egy másik kötete hazánkban is megjelent “La fame e l’abbondanza – Storia dell’alimentazione in Europa”, vagyis “Éhség és bőség – A táplálkozás európai kultúrtörténete” címmel.