Pezsgő

Pezsgő

Ünnepeink elmaradhatatlan kísérője a pezsgő, de vajon mennyit tudunk róla?

A legenda úgy tartja, hogy ezen ünnepi ital feltalálása egy bencés szerzetes, Dom Pérignon (1638-1715) nevéhez fűződik, aki huszonéves korában lett az apátság pincemestere. Egy alkalommal felnyitott egy új, még erjedetlen cukrot tartalmazó borospalackot. Amikor a gyöngyöző bort megízlelte, olyat érzett, mint korábban soha, azóta szállóigévé lettek szavai: “Csillagokat iszom!” 

A pezsgő hazája a francia Champagne tartomány, mára azonban már bárhol készülhet eredeti champagne előírás szerinti pezsgő. Franciaországban törvény írja elő a pezsgőgyártáshoz felhasználható borok fajtáját és a készítési metódust. 

Olaszországban kétféle habzóbort különböztetnek meg: az erősebben buborékos a spumante, a gyengébben habzó pedig a frizzante. A prosecco bizonyos típusú szőlőből készül, amely lehet frizzante és spumante is. Figyelemre méltó a piemonti Asti-ban készülő Asti pezsgő. 

Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetjük. Ez a kifejezés nálunk minden olyan italt jelez, ami borból készült és buborék van benne. Nem mindegy azonban, hogy a buborék a borban keletkezett, vagy utólag került hozzá. 

A pezsgőket többféle szempont szerint csoportosíthatjuk. Szín alapján: fehér, rosé és vörös pezsgő. Cukortartalma alapján : brut (3 g/l cukor), extra brut (0-6 g/l cukor), száraz, vagyis brut (kevesebb, mint 15 g/l cukor), extra dry (12-20 g/lcukor), dry / sec (17-35 g/l cukor), félédes, vagyis demi sec / medium dry (33-50 g/l cukor) és édes, vagyis doux (több, mint 50 g/l cukor). Csoportosíthatjuk még a pezsgőket készítési eljárás szerint is. Legismertebb technológiák: méthode traditionelle és tank charmat. Az utóbbi jellemzői: gyümölcsösebb, frissítőbb, nagyobb buborékokkal, amik utólag is kerülhetnek az italhoz, ezek az olcsóbb árkategóriát képviselik, az előbbiek ezzel szemben “elegánsabbak”, drágábbak: apró és tartós buborékok, komplexitás jellemzi. 

A fehér pezsgőket 4-7 Celsius-fokra hűtve, a rosé és vörös pezsgőket pedig 7-10 Celsius fokra hűtve fogyasszuk! Készüljünk időben az ünnepi alkalmakra és tartsuk szem előtt, hogy a pezsgőt nem szabad mélyhűtőbe tenni, mert nem bírja a hirtelen hőmérsékletváltozást.