Pezsgő

Ünnepeink elmaradhatatlan kísérője a pezsgő – de vajon mennyit tudunk róla? 

A legenda úgy tartja, hogy ezen ünnepi ital “feltalálása” egy bencés szerzetes, Dom Pérignon (1638-1715) nevéhez fűződik, aki huszonéves korában lett az apátság pincemestere. Újdonsággal készült volna rendtársai számára a karácsony közeledtével, amikor felnyitott egy új, még erjedetlen cukrot tartalmazó boros palackot. Amikor a gyöngyöző bort megízlelte, olyat érzett, mint korábban soha, azóta szállóigévé dicsőültek szavai: “Csillagokat iszom!”

A pezsgő hazája a francia Champagne tartomány, mára azonban már bárhol készülhet eredeti champagne előírás szerinti pezsgő. Franciaországban törvény írja elő a pezsgőgyártáshoz felhasználható borok fajtáját és a készítési metódust. 

Olaszországban kétféle habzóbort különböztetnek meg: erősebben buborékos spumante, a gyengébben habzó pedig a frizzante. A prosecco bizonyos típusú szőlőből készül, amely lehet frizzante és spumante is. 

Figyelemre méltó a piemonti Asti-ban készülő Asti pezsgő. 

Pezsgő szavunkat gróf Széchenyi Istvánnak köszönhetjük – ez a kifejezés nálunk minden olyan italt jelez, ami borból készült és buborék van benne. Nem mindegy azonban, hogy a buborék a borban keletkezett, vagy utólag került hozzá.

A pezsgők többféle szempont szerinti csoportosítása lehetséges: szín alapján: fehér, rozé és vörös pezsgő; cukortartalom alapján: brut natur (3 g/l cukor), extra brut (0-6 g/l cukor), száraz – brut (kevesebb, mint 15 g/l cukor), extra dry (12-20 g/l cukor), dry – sec (17-35 g/l cukor), félédes, vagyis demi sec, medium dry (33-50 g/l cukor) és édes, vagyis doux (több, mint 50 g/l cukor). Csoportosíthatjuk még a pezsgőket a készítési eljárás szerint is: legismertebb technológiák: méthode traditionelle és tank charmat. Az utóbbi inkább az ital gyümölcsösségéről szól, frissítőbb, nagyobb buborékokkal, amik utólag is kerülhetnek az italhoz (alacsonyabb árkategória), az előbbi viszont elegánsabb pezsgőkre jellemző: apró és tartós buborékok, komplexitás jellemzi (drágább).

A fehér pezsgőket 4-7 Celsius-fokra hűtve, a rozé és vörös pezsgőket pedig 7-10 Celsius-fokon fogyasszuk! Készüljünk időben az ünnepi alkalmakra és tartsuk szem előtt, hogy pezsgőt nem szabad mélyhűtőbe tenni, mert nem bírja a hirtelen hőmérséklet változást.