Kávé

A kávé

Sokunk számára elengedhetetlen napindító a kávé. 
A kávécserje az etiópiai Kaffa tartományból származik, ahol egy pásztor megfigyelte: a kecskéi sokkal élénkebbek, ha egy bizonyos bokor vörös bogyóit eszegetik. A XIII-XIV. században ez a növény eljutott Dél-nyugat Arábiába, itt kezdődött meg a termesztése és innen terjedt el a pörkölt kávészemekből főzött ital fogyasztásának szokása. 
A kávé eljutott Egyiptomba, a török birodalomba, majd meghódította az egész keletet. Az 1500-as évek második felétől velencei kereskedőknek köszönhetően Európába is elkezdték szállítani, habár többen kétkedve és ellenségesen fogadták.
Európai sikerében fontos szerep jutott Párizsnak: az 1670-es években megjelentek az első, kávét főző nyilvános helyek. (Az első párizsi kávézót a szicíliai Procopio Coltelli nyitotta 1686-ban, a hely – étteremként – még ma is működik!)
A divat hamar tovaterjedt Németországba, Itáliába, Spanyolországba, Portugáliába és Angliába – ahol viszont a Kelet-Indiai Társaság teakereskedőinek mesterkedése folytán végül a tea diadalmaskodott…
A csészénkbe kerülő forró fekete minősége nemcsak a babkávé típusától, a termőterület adottságaitól, hanem a pörkölés hőmérsékletétől, időtartamától, a kávéőrlemény finomságától, a kávéfőző típusától, a tömörítés mértékétől, de még a felhasznált víz minőségétől is nagymértékben függ.