Chatni

Izgalmas chatni-k

A chatni (angolul: chutney, kiejtése: ’csatni’) zöldségből és/vagy gyümölcsből készített, erősen fűszerezett, lekvár sűrűségű-állagú ízesítő / szósz, melyet az indiai, pakisztáni konyhának köszönhetünk. Leggyakoribb felhasználási módja: főételek (zöldség-, rizs-, hús-, és halételek) pikáns kísérője vagy egytálételek ízesítője. A legautentikusabb változat mangóból készül, de megszámlálhatatlanul sokféle variációban létezik: vannak, amelyek főzéssel készülnek és vannak, amelyek hőkezelés nélküliek, csak nyers alapanyagot tartalmaznak és joghurt az alapjuk.

Az utóbbi időkben a nagy séfek is kezdik felfedezni a chatni-ban rejlő lehetőségeket, egyre inkább terjedőben van, nemcsak nyugaton (Olaszország, Franciaország, Anglia), de hazánkban is.

A gyümölcsös alapúak kedvelt alapanyagai: mangó, kókusz, alma, szilva, körte, barack, a zöldségeseké: tök, paradicsom, répa, cékla, gyakori fűszerei pedig: gyömbér, sáfrány, kömény, kurkuma, pepperóni, ízesítői: cukor, ecet, só.

A legkedveltebb chatni-k Indiában:

  • Avakkai mangai (klasszikus mangó chatni): mangó, gyömbér, kókusz, piros pepperóni és petrezselyem. Némely változatok tartalmaznak még fokhagymát, fahéjat, mazsolát és datolyát.
  • Chunda: édes mangó chatni. Serpenyőben készül mangóval, gyömbérrel, cukorral, sóval, pirospaprikával, garam masala fűszerrel és limetta (zöldcitrom) levével.
  • Mangga thuvial: zöld mangó chatni, amely mangópüréből, hagymából, pirított pepperóniból, kókuszból, korianderből áll.
  • Chanti khasa: nagyon pikáns változat mangókrémből.
  • Major Grey chatni: a 19. században a brit gyarmatosítók készítették mangó, tamarind, mazsola, hagyma, ecet és citromlé felhasználásával.

További chatni fajták:

  • Hari chatni: zöld mangó, koriander és menta.
  • Dahi chatni: dél-indiai, alapja joghurt, hagyma és menta.
  • Thenga chatni: friss kókusz, zúzott fokhagyma, csicseriborsó, pepperóni, gyömbér, fekete mustármag, fehér lencse, só és olaj.
  • Pudina ki chatni: koriander- és mentalevél, zöld pepperóni, gyömbér, fokhagyma, só, pirospaprika, citromlé, joghurt és cukor.
  • Őszi chatni: szezonális gyümölcsökből (alma / körte / szilva) készül, amit összefőznek hagymával, mazsolával, ecettel, narancslével, reszelt narancshéjjal, és barnacukorral, borssal ízesítenek.
  • Hussaini tamatar qoot: paradicsom összefőzve zöld pepperónival, reszelt gyömbérrel, korianderrel, mustármaggal, kurkumával és van benne még fokhagyma, ghee (vaj), valamint barnacukor.
  • Shaunt ki chatni: tamarind pasztából, pepperóniból, gyömbérből, korianderlevélből, cukor, só hozzáadásával. Néha adnak hozzá még datolyát, köményt, pálmacukrot vagy barnacukrot.
  • Chatni tandoori: joghurt, mentalevél, garam masala, amit tandoori csirkéhez fogyasztanak.
  • Blatjang: tipikus dél-afrikai változat, amely sárgabarackból készül és meglehetősen édes.

A chatni is olyan, mint a mustár: létezik alapváltozat, amit variálhatunk százféleképp, azonban fontos egymással harmonizáló alapanyagok, fűszerek, ízesítők alkalmazása. Ha elkészítjük, érdemes kipróbálni roston sült húsokkal, sajtokkal.