Cappuccino

Cappuccino

Van-e híresebb, népszerűbb kávéital, mint a cappuccino?

Azt mindenki tudja, hogy ez a kávékülönlegesség Olaszországból származik. A taljánok ezt a kávéfajtát kizárólag reggeli idején, vagy a délelőtti órákban isszák, ebéd után – még inkább este – sohasem… A név a kapucínus szerzetesek (frati cappuccini) öltözékének színeire utal. Legendák szerint a név Marco d’Aviano (magyar néven Boldog Avinói Márk) olasz kapucínus szerzetes, tábori lelkész személyéhez köthető, aki a bécsi, esztergomi, párkányi és budai császári hadsereg törökellenes hadjárataiban teljesített szolgálatot. 

Pappá szentelését követően szenvedélyesen és eredményesen prédikált a török ellen, amire XI. Ince pápa is felfigyelt. 1682-ben a pápa Bécsbe küldte, mert tudvalevő volt, hogy a török Bécs ellen fog vonulni. 

A kapucínus szerzetest bécsi tartózkodása idején kávéval kínálták, de nem tudta meginni, mert annyira erős volt. Azt kérte, hogy édesítsék, lágyítsák meg valamivel. “Kapuziner” – kiáltott fel a pincér és máris hozta a tejszínt. Bizonyítékot természetesen nehéz fellelni, így van ez a gasztronómiai történetek sokaságánál. Ami bizonyos, hogy a “Kapuziner” eredendően tejszínhabos kávé volt. Tejjel csak az 1800-1900-as években kezdték készíteni, hiszen addig a tej nem volt egyéb, mint a sajt- és vajkészítés egyik alapanyaga. 

A cappuccino készítése során arra kell törekedni, hogy ne kemény, “felfújt”, lyukacsos szerkezetű, fürdőhabszerű, rezgő habot készítsünk, hanem sűrűt, lágyat, krémeset. Fontos, hogy ne agyonmelegített tejet használjunk. Figyeljünk a megfelelő tejfehérje- és zsírtartalmú tej használatára és szükségünk lesz egy jó tejgőzölő alkalmatosságra is. Ez lehet egy profi kávégép tejgőzölője, de annak hiányában megteszi egy elemes kis tejhabosító kéziszerszám is, mellyel már készíthetünk viszonylag jó minőségű cappuccino-t olaszos reggelinkhez. 

Rosszul elkészített cappuccino