Bruschetta

Bruschetta

A bruschetta egy tipikus olasz előétel, melyet a mezőgazdaságban dolgozó, szegényebb rétegeknek köszönhet a világ. Az az igény szülte, hogy ne kelljen kidobni a már nem teljesen friss kenyeret sem. A parasztok a munka szünetében fogyasztották az éppen begyűjtött friss paradicsommal.

Nevének eredetéről több történet is kering az olasz weben. Többen a “brusca” szóból eredeztetik, ami lóápoló kefét jelent, utalva talán ezzel a kenyérke formájára. De meglehet, hogy az igazság azok oldalán áll, akik a pane bruscato (pirítós kenyér) kifejezésből származtatják.

Az alaprecept – mely Közép-Olaszországból indult hódító útjára – fokhagymával bedörzsölt pirítós, olívaolajjal vékonyan meglocsolva, sóval, borssal ízesítve. Jó néhány bruschetta változat létezik a legismertebb paradicsomos mellett, szardellás, lazacos, olívabogyós, szalámis, sajtos, paprikás, padlizsános, cukkinis, gombás, pástétomos, stb. 

Egyszerű, nagyon gyors, friss, nyárias fogás, melyet nem csak előételként szervírozhatunk, lehet belőle könnyű vacsora is. Ne feledjük most sem az olasz konyha nagy tanítását: minél egyszerűbb a fogás, annál minőségibb hozzávalókat kíván. Válasszunk tehát jófajta rusztikus kenyeret és minőségi olívaolajat. Ha a klasszikus változat mellett tesszük le a voksunkat, akkor elengedhetetlen a Nap érlelte, zamatos paradicsom.