Bruschetta

A bruschetta egy tipikus olasz előétel, melyet a mezőgazdaságban dolgozó, szegényebb rétegeknek köszönhet a világ. Az az igény szülte, hogy ne kelljen kidobni a már nem teljesen friss kenyeret sem… A parasztok a munka szünetében fogyasztották az éppen begyűjtött friss paradicsommal. Nevének eredetéről több történet is kering az olasz weben. Többen a “brusca” szóból eredeztetik, ami lóápoló kefét jelent – utalva talán ezzel a kenyérke kerek formájára. De meglehet, hogy az igazság azok oldalán áll, akik a “pane bruscato” (pirítós kenyér) kifejezésből származtatják. 

Az alaprecept – mely Közép-Olaszországból indult hódító útjára – fokhagymával bedörzsölt pirítós, olívaolajjal vékonyan meglocsolva, sóval, borssal ízesítve. Jó néhány bruschetta változat létezik a legismertebb paradicsomos mellett: szardellás, lazacos, olívabogyós, szalámis, sajtos, paprikás, padlizsános, cukkinis, gombás, pástétomos, stb. 

Egyszerű, nagyon gyors, friss, nyárias fogás, melyet nem csak előételként szervírozhatunk – lehet belőle könnyű vacsora is. Ne feledjük most sem az olasz konyha nagy igazságát: minél egyszerűbb a fogás, annál minőségibb hozzávalókat kíván. Válasszunk tehát jófajta rusztikus kenyeret és minőségi olívaolajat. Ha a klasszikus változat mellett tesszük le a voksunkat, akkor elengedhetetlen a nap érlelte zamatos paradicsom!