Szalonnafélék

Angolszalonna

A sertés hátszalonnájával érlelt csont nélküli karaj pácolva. Nyersen hajszálvékonyra szelve vagy főzve fogyasztjuk. Száraz, ízletes, előnye, hogy épp csak annyi zsíros rész van benne, amitől jobban csúszik. Érdemes levesekbe, főzelékekbe főzni vagy főzelékek feltétjeként megsütve fogyasztani. Reggelire tükörtojással sütve is nagyon jó választás. 

Abált (vagy csécsi) szalonna

Tokából készülő szalonna, melyet sós, fokhagymás vízben megabálnak és frissen fogyasztanak. A csécsi szalonnát pirospaprikába forgatják, a hagyományos abáltat azonban simán eszik. Viszonylag hamar romlik, mert nincs füstölve, így fogyasszuk el gyorsan!

Bacon

Ugyanaz a része a disznónak, mint amiből a kolozsvári vagy császárszalonnát készítik, csak bőr nélkül. Csak pácolják és gőzben megfőzik, majd nagyon vékonyra szelik. Használjuk el gyorsan a bontott csomagot, mert hamar romlik. Kockázott és szeletelt változatban is kapható. Figyeljünk a csomagoláson jelzettekre, mert vannak olyan fajták, amik fogyasztásra készek és olyanok is, amiket csak hőkezelés után lehet ehetőek.

Császárszalonna

Oldalasból készül, a zsírral együtt, melyet sós vízben főznek és időnként speciális eljárással füstölnek is. A nem füstölt hamar romlandó, együk meg gyorsan! Ötlet: tegyük sütőbe úgy, hogy alá hagymát rakunk, félig süssük meg alufólia alatt, vegyük le a fóliát és süssük még addig, amíg piros nem lesz. 

Csemege szalonna 

A disznó bőrös hátrészéből készül, melyet sóznak-pácolnak-füstölnek. Ha nincs megfelelően tárolva, egy idő után avasodhat. Szalonnasütéshez ez a fajta jó, de célszerű nagyon száraz darált húsokhoz kevés csemegeszalonnát is darálni, ezáltal szaftosabb és ízletesebb lesz a hús.

Erdélyi szalonna

A disznó hasa aljából készül. Először sós, néhol fokhagymás vízben megabálják, majd ezután füstölik. Célszerű hamar elfogyasztani (8-10 nap). Ötlet: szeleteljük fel a szalonnát fél centi vastag csíkokra, süssük pirosra. Sózott lila hagymával és kenyérrel nagyon finom, de önmagában is jó! Létezik sima és paprikás változata is.

Kenyérszalonna

A karajon lévő zsírrétegből készül. Sózzák, pácolják, füstölik. A legtöbb hagyományos falusi disznóvágáson ezt a szalonnát készítik, mert ennek a résznek a más célú felhasználhatósága igen csekély. Lecsóhoz, lebbencsleveshez jó választás, de a sültekhez készülő ún. “kakastaréjhoz” is megfelelő.

Kolozsvári szalonna

Szintén oldalasból készül (mint a császárszalonna). Sózzák, pácolják, füstölik, de nem főzik. Ha megfelelően tároljuk, sokáig eláll. Jó választás székelykáposztába, de használható csülök helyett pl. bablevesbe is.

Sós szalonna

A sertés hátrészéből készül. 3 hétig sózzák, így tartósítják. Gyorsan avasodik, miután füstöléssel nincs tartósítva (gyakran újrasózzák). Célszerű a csirkemell és pulykamell roládokat egy vékony szelettel beborítani, így azok nem száradnak ki sütés közben. 

Teaszalonna

A karajon lévő zsírrétegből készül, melyet sózás után lángolnak, de nem füstölnek. Jó választás rakott savanyú- vagy kelkáposzta tetejére kockázni.