Fűszerek

 

A fűszerként használt növények nem csak ételeink ízesítői, de számos kedvező élettani hatással, gyógyhatással is bírnak, ezért a fűszer- és gyógynövény kategória között átfedés is lehetséges. Lásd még a gyógynövények című fejezetet. 

 

Ánizs (Pimpinella anisum)

További ismert nevei: illatos ánizs, ánizsmag, édeskömény vagy bécsi kömény. Ez a zellerfélék családjába tartozó növény a középkor kedvelt fűszere volt. A Földközi-tenger vidékéről származik. Az ánizsmagot általában egészben, főzelékek, vadas ételek, mártások ízesítésére használjuk. Jól illik az édességkehez is, pl. gyümölcskompóthoz, pudinghoz, tésztához, süteményhez, vagy akár italokhoz  is (likőr, tea, puncs, és különböző szirupok.) Az ánizs adja a görögök nemzeti italának, az ouzo-nak a jellegzetes ízét is, de a svájci-francia abszintnak is az egyik fő alkotóeleme. Étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, idegerősítő, felfúvódást csökkentő, bél- és epebántalmak ellen is kiváló. Remek szélhajtó és hurutoldó tea készíthető belőle. 

Babér (Laurus Nobilis)

A babér a legrégebben használt fűszerek egyike. Használják levesek, burgonya-, tojás-, bab-, halételek, paradicsomos étkek, főzelékek, szószok, mártások, kolbászáruk, sültek, aszpik és kocsonya készítéséhez, uborka, tök, zöldparadicsom és káposzta eltevésénél, halhúsok marinálásánál, sertés és marhahúsok párolásánál, savanyú ételeknél, vadhúspácokhoz és vadételekhez. Mivel a levél erősen aromás, túladagolva kesernyés íze el is ronthatja ételeinket. Étvágyjavító, vizelethajtó; segíti az emésztést, külsőleg felhasználva jó a reumás és ízületi fájdalmakra, enyhíti a köhögést és a hörghurutot.

Bazsalikom

Bazsalikom (Ocimum basilicum)

A bazsalikomdísz-, fűszer-, és gyógynövény. Népies elnevezései: bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors. A bazsalikom finomra vágott levelét előszeretettel használják mindenfajta paradicsomos és olaszos ételhez. Húsból, halból és szárnyasokból készült fogásokhoz, salátaöntetekhez, de általában bármilyen zöldségkészítményhez kitűnő. Óvatosan adagoljuk, mert a bazsalikommal könnyen túlfűszerezhetjük az ételeket. Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, szélhajtó, köhögéscsillapító, idegnyugtató, vizelethajtó hatású. 

BorókaBoróka (Juniperus communis)

Népies nevei: apró fenyő, borostyántüske, borosán, borovicska, borsfenyő, fenyőmag, gyalogfenyő, töviskés fenyő. Felhasználható mártások, főzelékek, saláták, káposztás ételek, savanyú káposzta, húsételek, sertés-, és vadhúsok, rostonsültek, marinírozott halételek, vadpástétomok, fűszerkeverékek, sonkapácok, grillezett húsételekhez, gyógyteákhoz, lekvárkészítéshez, pálinkakészítéshez (borovicska, gin). Étvágygerjesztő, vesekő- és epekő oldó hatású, étvágygerjesztő, szélhajtó, izzasztó hatású (lázas állapotok kezelésére is jó). Erőteljes hatású szer, vesegyulladás esetén nem javasolt alkalmazni! 

BorsikafűBorsikafű (Satureja hortensis)

További elnevezései: borsfű, bécsi rozmaring, csombor, csombord, csomborbors, hurkafű, kerti izsópfű, kerti méhfű, pereszlén. Az erdélyi konyha elterjedt fűszere.Íze, illata a borsra emlékeztet, ezért diétás ételek, saláták, fűszerezésére kiváló. Felhasználható burgonya-, káposzta-, gombás ételek, kolbászáruk, vadpácok, mártások, majonéz, ecetes és vizes uborka készítésekor. Mivel csökkenti a felfúvódást, előszeretettel ízesítenek vele babos ételeket. Használatával vigyázni kell, mert erős aromája keserűvé teheti az ételt. Csak a főzés végén kell az ételhez keverni. A diétás főzésnél nagyon hasznos a feketebors pótlékaként. Régóta ismert emésztőszervekre gyakorolt fertőtlenít hatása. Szabályozza az emésztést, erősíti a gyomrot, fokozza az étvágyat. Enyhíti a köhögést, a gyomorrontás, a meghűlés és a fogfájás tüneteit.

Cayenne borsCayenne bors (Capsicum annuum ‘Cayenne’)

A cayenne-i bors nem bors, hanem a csípős ízű csilipaprika fűszerként használt durva őrleménye. A chili fűszerkeverékek meghatározó alkotója. Erős, csípős szószokhoz, mártásokhoz, pörköltekhez, sült húsokhoz és halakhoz, rizshez, burgonyához, tojásételekhez, savanyúságok eltevéséhez használják. Nagy kapszaicin tartalma miatt célszerű jól elzárva, fénytől védve, sötét üvegben vagy dobozban tárolni. Szabályozza a vérnyomást, kedvező hatású az artériákra, kapillárisokra, idegekre, eltávolítja a méreganyagokat a véráramból. Újjáépíti a vérsejteket, gyorsítja a vérkeringést, a felszívódást, csökkenti a koleszterint, jó a hasnyálmirigynek és a vesének. Gyulladáscsökkentő, gombaölő, használható allergia és izomgörcsök enyhítésére is. 

Chili paprikaChili paprika

A chili paprika trópusi vagy szubtrópusi égövön termesztett csípős termésű paprikafajták összefoglaló neve (cserjés, közönséges, bogyós, kínai paprika fajok változatai), ezekből készítik a cayenne-i bors nevű fűszert. A chili paprika általában téglavörös termését megőrlik, és a port önmagában is használják főzelékek, mártások, halételek, sült húsok, rizsköretek, sajtos és tojásos tálak, savanyúságok fűszerezéséhez, de többnyire keverik más fűszerekkel. Rendszeres fogyasztása serkenti az emésztést, megóvja a gyomor nyálkahártyáját az alkohol, illetve az acetil-szalicilsav (egyes fájdalomcsillapítók hatóanyaga) károsító hatásától.

CitromfűCitromfű (Melissa officinalis)

A citromfű az árvacsalánfélék családjába tartozó, kellemes, citromra emlékeztető illatú, fehér virágú, évelő növény. Gyógynövény és fűszernövény is egyben, mely a Közel-Keletről származik, a mediterrán éghajlatot kedveli. Vadon csak szórványosan fordul elő, de kertekben sokfelé megtalálható. Népies neve: orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, igaz nádrafű, macskaméz, mézelke. A gyógyászatban ízjavítóként, étvágygerjesztőként és enyhe nyugtatóként használják. A népi gyógyászatban tea / teakeverék alkotóeleme, továbbá reuma elleni bedörzsölő szerekben is alkalmazzák. Illóolajait felhasználja a likőr- és kozmetikai ipar is. Jól használható álmatlanság és fejfájás esetén, de segíti a gyomor-, bél- és emésztési bántalmak elmulasztását is. Rendszeresen fogyasztva kedvező változást érhetünk el magas vérnyomás esetén is. Meghűlésre, légcsőhurutra is alkalmazható.

CurryCurry

A nálunk erős, jellegzetes fűszerkeverékként ismert curry Indiában valójában nem létezik. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével.
A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a benne lévő kurkuma fogyasztása segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Immunerősítő, daganatmegelőző hatású. 

CsillagánizsCsillagánizs (Illicium verum)

A tőle rendszertanilag távol eső ánizshoz (Pimpinella anisum) hasonló aromájú, de valamivel erősebb illatú. Egyéb elnevezései: csillagos ánizs, kínai ánizs vagy ánizscsillag. Dél-Kínában őshonos gyógy- és fűszernövény, több étel- és italkülönlegesség neki köszönheti különleges ízét és illatát. Használják sütemények, gyümölcslevesek, kompótok, borok, teák ízesítéséhez. Az egyik alapvető összetevője a Gallianónak, a Sambucának, a Pastisnak és más ánizsos likőröknek. Az európai ánizs mellett változó mennyiségben használják az abszint készítésekor.  Görcsoldó, gyomorerősítő, étvágyjavító, reumás fájdalmak esetén is jól használható. Influenza elleni gyógyszer egyik alkotóeleme.

FahéjFahéj (Cinnamomi cortex)

A fahéj a fahéjfa és/vagy a kasszia kérgéből készült fűszer.
Már az ókorban is rendkívül keresett volt; Indiából és Srí Lankáról több mint 2000 éve exportálják. Három fajtáját ismerjük: ceyloni, kínai és malabári.
Őrölve mézeskalács, almás lepény, rétes, fánk, rizsételek, tejes ételek, míg egészben kompótok, befőttek, gyümölcslevesek, forralt borok és egyéb italok készítéséhez használatos. Kiválóan hangsúlyozza például az alma és a szilva ízét. Emésztésserkentő, étvágyjavító, gyomor- és idegerősítő, tejszaporító. Hasmenés, bélgázképződés, hurutos megbetegedések, köhögés esetén is hatásos.

Színes borsFehérbors / Zöld bors / Piros bors

Fehérbors: Drágább a fekete borsnál, ezért sok a hamisítás, például vegyi úton kifehérítik a fekete borsot. Az igazi fehér borshoz a teljesen érett borsszemet kell betakarítani, mikor már vörösessé válik. Ilyenkor a feketéhez képest sokkal nagyobb a veszteség (a madarak lecsipkedik, s jelentős rész már szüret előtt romlásnak indul). A technológia is bonyolultabb: a szemeket 8-10 napra folyóvízben áztatják, s miután meglazul a külső “gyümölcshús”, kíméletesen eltávolítják a fehér magról.

Zöld bors: A huszadik század szülötte. Tulajdonképpen éretlen borsszem, melyben “megölik” a feketedést okozó enzimeket (vízben főzik, vagy sós lébe áztatják a borsot, majd gyakran liofilizálják is, avagy sós-ecetes lében kerül forgalomba).

Piros bors: Igazi különlegesség (nem tévesztendő össze a rózsaborssal, ami a nem igazi borsok közé tartozik). A már érett borsszemeket szüretelik le, majd leggyakrabban sós-ecetes lében forgalmazzák. Újabban szárított formában is megjelent a piacon. A sajátos szárítási eljárásról azonban a gyártók ma sem nyilatkoznak szívesen; a lényeg az, hogy a szárítás során a “gyümölcshús” nem esik le a szemekről, s megőrzi piros színét.

FeketeborsFeketebors (Piper nigrum)

A fekete bors a trópusokon őshonos cserje, mely fürtökben hozza csonthéjas termését. Az egyik legismertebb és legkeresettebb fűszer. A fekete bors néven ismert fűszer a cserje kifejlődött, de még éretlen állapotban szüretelt szemei, melyeket hosszan, napon szárítanak ki. Így nyerik el sötét vagy fekete színüket. A fekete bors a paprika után a magyar konyha legnagyobb mennyiségben használt fűszere. A fekete bors a legcsípősebb borsféleség. Egészben, frissen durvára törve, vagy őrölve használjuk. Felhasználási területe: gulyások, pácok, húsok, savanyúságok ízesítésére, de a húslevesnek is nélkülözhetetlen fűszere. Étvágygerjesztő, de túlzott fogyasztása a májat, epét, vesét, végbelet megtámadhatja, ezért tanácsos mértékkel fogyasztani. Baktériumölő, vizelethajtó hatású. Jó szolgálatot tesz székrekedés, émelygés, szédülés és ízületi gyulladás esetén is.

GyömbérGyömbér (Zingiber officinale)

A növény gyöktörzse szolgáltatja a sajátságosan illatos, csípős, kesernyés ízű fűszert. Aromáját illóolaja, ízét pedig gingerol tartalma okozza. Cukrot, gyantát, gyantasavat, keményítőt is tartalmaz. Kitűnő gyomorerősítő, étvágyjavító, emésztést elősegítő hatása miatt kedvelik. Főbb fajtái a hámozatlan, fekete “barbadosi” és a hámozott, fehér “bengáliai” gyömbér. Vágva, őrölve, kandírozva is árusítják. Gyökérgumóját nyersen is felhasználják (pl. teához); ilyenkor előbb meg kell hámozni. Levesek (hús-, bab-, burgonya-, gyümölcs- stb.), levesgombócok, burgonya-, és babfőzelékek, szószok, húsételek, vadhúsok, mártások, sütemények (mézeskalács, keksz stb.), forralt bor, likőrök, pálinkák, keleti ételek, valamint uborka, tök, és gyümölcsök eltevésénél is használt kitűnő ízesítő. Ételeinket, csak a főzés utolsó fázisában ízesítjük vele, így kiemeli, teltebbé teszi az ízeket. Intenzív aromája miatt adagolásával takarékosan kell bánni, mert túladagolva kellemetlen, kesernyés ízt ad az ételnek. Immunerősítő, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, nagyon jól alkalmazható meghűlés, megfázás esetén. Fájdalom- és köhögéscsillapító hatású. Javítja az anyagcserét, zsírégető, súlycsökkentő hatású.

KakukkfűKakukkfű (Thymus vulgaris)

Kitűnően alkalmazható nehezebben emészthető leveseknél (bab-, borsó-, burgonya-, paradicsom-, hal-, káposzta-), illetve burgonyafőzelékben is. Jól illik salátákhoz (burgonya, zeller, paradicsom, paprika), sültekhez (baromfi-, marha-, stb.), vadas ételekhez, töltött káposztához, véres és májas hurkához, kolbászokhoz, halételekhez, körözöttekhez, illetve növénnyel ízesített ecetekhez, vörösbormártáshoz. Igazi ínyencség a kakukkfüves nyúlpecsenye.
Petrezselyemmel keverve kitűnő fűszeres vajat készíthetünk belőle. Erős, kámforos aromája miatt óvatosan kell használni, mert túladagolva megváltoztatja az étel jellegét. Illóolajainak megőrzése érdekében jól zárható edényben kell tartani. Friss ágacskái néhány napig hűtőben is elállnak. Étvágygerjesztő hatású, de megkönnyíti a zsírok emésztését. Teának főzve köptető hatású. Fertőtleníti a légutakat, köhögést csillapító, görcsoldó. A belőle készült főzet külsőleg is használható sebek borogatására, szájüregi gyulladások esetén gargalizálásra. Hasznos lehet reumánál, illetve hajhullásnál is.

KaporKapor (Anethum graveolens L.)

A kaporközismert gyógy- és fűszernövény. Népies elnevezései: fűszerkapor, kertikapor, kertikömény, uborkafű.
Levele, fiatal virága és beérett termése egyaránt alkalmas fűszerezésre. A hajtásokat és a leveleket frissen és szárítva is használjuk. Zöld virágos részét nyersen és szárazon morzsolva, magját egészben és darálva is fogyasztjuk.
A magyar konyha régi, kedvelt fűszernövénye. Nélküle elképzelhetetlen a kovászos uborka, a túrós lepény, a tökfőzelék, a kapros-túrós palacsinta. Használják levesek, főzelékek, saláták, egyes hal-, gombaételek, körözöttek, mártások, túró ízesítésére, a kovászos uborka, a paprika, a savanyú káposzta és a tök eltevésénél. Szinte minden savanyúságba alkalmazható.
Gyakran használják fűszeres ecetekben, páclevekben, továbbá likőrökhöz. A friss zöld kapor az erdélyi ordás palacsinta ízesítője; a tökfőzelékhez szinte elengedhetetlen. Őrölt magjával a véres hurkát ízesítik. Több étel frissen vágott kaporral meghintve (pl. székelygulyás) különösen ízes lesz.
Igen kedvelt a kapormártás is. A frissen szedett, zsenge hajtásaiból készített kaporszósz főtt húsokhoz, húsgombócokhoz, hal-, rák- és csigaételekhez is kiváló.
A Földközi-tenger környékén élő ókori népek általánosan használták gyógyszerként fejfájás és gyomorpanaszok ellen. Teája vízhajtóként, illetve felfúvódás, emésztési panaszok, bélpangás, hányinger, fogínygyulladás, álmatlanság, étvágytalanság esetén jó hatású.Magjából teát főzve gyors és kellemes ellenszere a csuklásnak.

KardamomKardamom (Elettaria cardamomum)

A világ egyik legrégebbi és legmegbecsültebb fűszere. Fűszerként a kicsi, háromszög keresztmetszetű maghüvelyekben található apró, fekete magokat használjuk. Három változatban kapható: zöld (amelyet érés előtt szüretelnek), fehér (amely a zöldnek áztatással fehérített változata) és fekete (amelyet éretten szednek és füstben szárítanak).
A zöld kardamom főként az édességek, desszertek és sütemények különleges fűszere, de kávét és kevert italokat is ízesítenek vele. A fehér kardamom íze az áztatás következtében jóval gyengébb. Felhasználására főként világos színű krémekben, habokban és mártásokban kerül sor. A fekete kardamom kissé füstös íze miatt inkább a húsok és zöldségek ízesítésére alkalmas.
Mézeskalácshoz, marcipánhoz, páclevekbe, likűrökhöz az egész magvakat használják, rizs, gyümölcssaláta, curry fűszer-keverék, kenyér, sütemények, török kávé, csokoládé, salátaöntetek ízesítésére pedig a porát.
Ha tehetjük, egész hüvelyeket vásároljunk, mert a hámozott, esetleg őrölt termés sok íz- és illatanyagot veszít.
Serkenti a szívizmok működését, javítja az emésztést (gyomorerősítő, szélhajtó). Köhögéscsillapító és tonizáló szer. Felfúvódás, rossz emésztés, fejfájás ellen is jó. Görcsoldó, gyulladáscsökkentő, vértisztító, fájdalom- és gyulladáscsökkentő hatású. Fertőtleníti a szájüreget, véd a fogínyfertőzés ellen. Jó leheletet biztosít. Nyugtatja az idegrendszert, érzelmi jólétünk támogatója.

KorianderKoriander (Coriandrum sativum)

A koriander a zellerfélék családjába tartozó növényfaj. Az egész növényt és fűszerként használt magját egyaránt szokás koriander néven nevezni. Ősidők óta használt fűszer.
Sültekhez, húspácokhoz, káposzta ételekhez, szószokhoz, marinádokhoz, sonkapáchoz, kolbászokhoz, sült húsokhoz, likőrök készítésénél, uborka, paprikaeltevésénél a magot egészben vagy porrá törve használhatjuk. Süteményeket, likőröket, gint, sört is ízesítenek vele (a cukrozott magokkal az ánizs helyettesíthető).
A korianderlevél közel-keleti, ázsiai konyha kedvelt fűszere, de ma már hazánkban is többfelé termesztik. Levesekhez, salátákhoz, mártásokhoz mindig frissen használjuk, de ne főzzük bele az ételbe, hanem csak a főzés végén szórjuk rá. Vizes papírba göngyölve a hűtőben néhány napig friss marad.Illóolaja élelmiszer-ipari és kozmetikai alapanyag. Természetes belső tisztítószer, termése jó felfúvódás ellen, szélhajtó, emésztést javító, gyulladásgátló és antibakteriális hatású. 

KöményKömény (Carum carvi)

A fűszerkömény a zellerfélék családjába tartozó faj.
A legelterjedtebb és legkedveltebb fűszerek közé tartozik, már a Biblia is említi nagyszerű tulajdonságait. Európában a 13. században terjedt el.
Egyéb nevei: konyhakömény, keménymag, régikömény, hasznos kömény.
Fanyar, érdekes íze miatt más fűszerekkel ritkán kombinálják.
Levesek, saláták, főzelékek, sültek, káposztás, burgonyás, sajtos, túrós ételek, kolbászfélék, körözöttek, puha sajtok, péksütemények, pogácsák ízesítője; a savanyúságok és a savanyú káposzta elengedhetetlen fűszere. Fűszerkeverékek és -kivonatok alapanyaga.
Étvágygerjesztő, gyomorerősítő, szélhajtó, görcsoldó hatása miatt teának is ajánlott. A fűszerkömény elősegíti a gyomornedv elválasztást, s ennélfogva enyhítheti a nehéz emésztés okozta fájdalmakat. A szélhajtó teakeverékek fontos alkotórésze.

KurkumaKurkuma (Curcuma longa)

A kurkuma – népies nevén kurkunna gyökér vagy indiai sáfrány – fűszer- és gyógynövény. Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek.
A fűszert a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyökértörzsében és gumójában lévő sárga festékanyaga (kurkumin) adja, amit sajátos aromája és sárga festőszíne miatt kedvelnek. A
curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesekszínének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő, fogyasztása segít megelőzni a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Immunerősítő, daganatmegelőző hatású.

LestyánLestyán (Levisticum officinale)

A lestyán vagy orvosi lestyán a zellerfélék családjába tartozó évelő fűszer- és gyógynövény. Egyéb, népies elnevezései lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, löböstök, lóstya.
Régebben a falusi kertekből nem hiányozhatott, mind friss, mind szárított állapotban egyaránt használták. Házi termesztésben nincs szükség nagy mennyiségre, mert intenzív íze miatt csak keveset kell használni belőle. Levesek, saláták, diétás ételek és italok, ecetekfűszerezésére, de a likőr- és konzerviparban is nélkülözhetetlen. Teájának jó gyomorerősítő, emésztést serkentő, vizelethajtó hatást tulajdonítanak, vese- és epekő teák alkotórésze.

MajorannaMajoranna (Origanum majorana)

A majoranna (névváltozatai: majorána, majoránna, pecsenyevirág) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik.
A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű.
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-,) mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka, fasírozott, stb.) ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
A majoranna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be.

MedvehagymaMedvehagyma (Allium ursinum)

A medvehagyma nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Népies nevei: jurda, kígyóhagyma, poroszhagyma, sajamás, salamás, sarima, sási-hagyma, selyemi hagyma, vadfokhagyma.
Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.
Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal, illetve az őszi kikericcsel. Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok.
A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma illatú, míg a másik két növényé nem. Ha nem vagyunk teljesen biztosak benne, hogy 100%-ban felismerjük a természetben a medvehagymát, inkább biztos forrásból (zöldséges, nagyobb élelmiszerüzletek) vásároljuk.
Nyersen feldarabolva ehetjük vajas kenyérre szórva vagy salátákhoz keverve. Leveseket, burgonyás ételeket fűszerezhetünk vele, vagy főzhetünk belőle medvehagyma-krémlevest, illetve készíthetünk belőle pestót is, ami tészta- és rizsételek szósza lehet.
Aprítva használhatjuk rántottába sütve, de a spenóthoz hasonlóan főzelékként is elkészíthetjük.
Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, tisztítja a vért.

MentaMenta

Borsmenta (Mentha piperita)
A borsmenta fűszer- és gyógynövény. Egyéb nevei: borsosmenta, angol menta, mithen menta.
Gyümölcssalátákhoz, pulyka töltelékébe, szószok, mártások, teák, likőrök ízesítésére, kozmetikai készítményekhez. Kandírozott leveleivel édes ételeket díszíthetünk.
Illóolaját a cukrászatban, valamint a kozmetikai iparban használják fel (szájvizekben, fogkrémekben, samponokban, stb). Kedvelt teanövény. Használata igen egészséges, mert emésztési zavaroknál, felfúvódásnál, epegyulladásnál, menstruációs zavaroknál nagyon jó szolgálatot tesz. Teáját főleg görcsoldásra és felfúvódásoknál alkalmazzák.

Fodormenta (Mentha spicata)
A fodormenta vagy zöldmenta népies nevén köményes menta vagy kerti menta vízpartokon, nedves réteken előforduló fűszer- és gyógynövény. Kertekben jól termeszthető. Íze kellemes, mentolos.
Kellemes italú tea, vagy teakeverékek alkotórésze, ízletes fodormentaszósz készíthető belőle, mely a báránysültnek különösen pikáns ízvilágot kölcsönöz. Illóolaját a kozmetikai ipar és élelmiszeripar hasznosítja.
Hatóanyagainak köszönhetően jó székhajtó, görcsoldó és emésztésjavító hatású, epetermelést fokozó, de gyomorerősítőként is elfogadott. Illóolaját megfázás esetén inhalálásra használják. Meghűlés esetén teája köhögéscsillapító hatású.

MetélőhagymaMetélőhagyma (Allium Schoenoprasum)

A metélőhagyma a hagymaformák legkisebb méretű faja, a tavasz első zöldülő hírnöke. Népies nevei: pázsithagyma, pázsitfű, valamint a német nevéből: snidling, snittling.
Erős aromájú fűszernövény. Főzni nem szabad, közvetlenül tálalás előtt adjuk az ételhez. Nemcsak ízesíti az ételt, de díszít is, ráadásul nagyon jó étvágygerjesztő és gyomorerősítő.
Főleg a krumplit, babot, borsót, a húsleveseket, salátákat, sülteket, tojásételeket, szendvicseket, a túrót és a lágy sajtokat, valamint halételeket és mártásokat ízesítenek vele. Télen kiváló friss zöld vitaminforrás, fogyasszuk rendszeresen betegségmegelőző célzattal! Gyomorerősítő, étvágygerjesztő, gyógyítja a vesét, az ereket és vérnyomáscsökkentő hatású.

MustármagMustármag

Botanikailag a magjukért termesztett mustárfajok két növénynemzetségbe tartoznak (Sinapis és a Brassica). Mindkét nemzetség a káposztafélék családjába tartozik.
A mustármag az asztali mustár fontos alapanyaga: a megtört és olajtól mentes fehér és fekete mustármaghoz ecetet, borsot, szegfűszeget, tárkonyt, hagymát, sót és egyéb fűszereket adnak, ezért annak egyes fajtái csípősek, mások enyhék és vannak kifejezetten aromásak is (minden gyártónak megvan a saját, titkos receptje). Sajtolnak belőle mustárolajat is.
A fehér mustár magját házi gyógyszerként, sokféle betegség (érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcserezavarok, epe- és májbántalmak, emésztési problémák, felfúvódás, reuma stb.) kúrálására használják. A fekete mustárt lényegében csak a konzervipar és a gyógyszeripar használja. (Nincs semmi köze a mustárgázhoz, melyet csak maró szaga miatt nevezik így.)
Jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, székrekedés, felfúvódás, epe- és májbántalmak, emésztési panaszok, felfúvódás, reuma, isiász (idegbecsípődés), továbbá bőrkiütések és bőrelváltozások esetén is.

OregánóOregánó (Origanum vulgare)

Más néven: közönséges szurokfű vagy vadmajoránna az árvacsalánfélék családjának szurokfű (Origanum) nemzetségébe tartozó fűszer- és gyógynövény.
Az ókori Egyiptomban is ismerték már gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt közismert, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfű olajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől.
Egész Európában ismerik és használják, de fűszerként főleg a mediterrán konyhára jellemző (gyakran bazsalikommal és rozmaringgal kombinálva). Olasz, mediterrán ételek elmaradhatatlan fűszere. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli. Csillapítja a köhögést, tisztítja a légutakat, kedvező hatással van a megfázás tüneteire. Baktériumölő hatású (számos baktériummal szemben jól alkalmazható).

PetrezselyemPetrezselyem

A gyakran fehérrépának is nevezett petrezselyem (Petroselinum) nemzetség a zellerfélék családjába tartozó, kb. 60 cm magasra növő bokros gyógy- és fűszernövény. Két alaptípusa van: a levélpetrezselyemés a gyökérpetrezselyem.
Közkedvelt fűszer- és gyógynövény.Különösen a török, palesztin, arab, szír, portugál és dél-amerikai konyhák kedvence, de egész Európában elterjedt, és ma már az olasz konyha ételeit sem lehet elképzelni nélküle. Gyakran használják paradicsommártás ízesítéséhez, grillezett húsokhoz, sült zöldségekhez. A frissen szedett leveleket salátákhoz adják. Nemcsak olaszos fogásokhoz, hanem különféle egyéb levesekhez, töltelékekhez, paradicsomos, burgonyás, halas, babos ételekhez, pástétomokhoz, mártásokhoz is használják.
Frissen és szárított állapotbanlevesekhez, töltelékek, főzelékek, főtt és pirított burgonya, tojásételek, saláták ízesítésére és ételek díszítésére használjuk. A már majdnem elkészült, de inkább a kész ételhez adjuk, mert nem csak aromáját, de vitamintartalmát is elveszíti főzés közben. A petrezselyemlevél illóolaját felhasználja az élelmiszer-, kozmetika- és gyógyszeripar is.
A sima levelű metélőpetrezselyem és a gyökérpetrezselyem leveléből készült gyógytea főleg a kiválasztórendszerre gyakorol jó hatást, segít a vese- és hólyagpanaszok megszüntetésében. A petrezselyemtea emésztést elősegítő, vízhajtó hatású. Segít a szövetekben felgyülemlett folyadék kihajtásában, valamint csontritkulás, ízületi gyulladás kezelésében. A petrezselyemlevelek elrágva légúttisztító hatásúak, és a fokhagyma szagot is semlegesítik.

PirospaprikaPirospaprika / Fűszerpaprika

A fűszerpaprika-őrlemény, más néven őrölt fűszerpaprika vagy pirospaprika a közönséges paprikából (Capsicum annuum) készült finomra őrölt por.
Latin neve Capsicum annuum L.(capsis = “csípés”, annuum = “egynyári”), ami egyrészt a termése csípős ízére utal, másrészt arra, hogy évelő volta ellenére általában csak egy évig szokták termeszteni. Népies elnevezései: kerti bors, magyar bors, törökbors, pogánypaprika, veres bors.
A magyar konyha jellegzetes fűszere, de számos más országban is használják. Világhírűvé a kalocsai és a szegedi fűszerpaprika őrlemény.
A magyar fűszerpaprika-őrleményeket az érzékszervi tulajdonságok, a fizikai, a fizikai-kémiai, illetve a kémiai jellemzők alapján a következő minőségi csoportokba (minőségekbe) sorolják:
– különleges,
– csemege,
– édesnemes,
– rózsa.
A magyar konyhát teljesen átalakította a paprika. A gulyás, a paprikás, a pörkölt, a krumplis-tészta, különböző rántások, bableves, abált szalonna, kolbászok, szalámik elmaradhatatlan fűszere, de emellett még a tojásételek tetejére, zsíros kenyérre, körözöttbe is használjuk. Fertőtlenítő, vérkeringést pezsdítő, fokozza a gyomornedv termelést, a gyomorfal mozgékonyságát. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, külsőleg vérpezsdítő hatású. Jól alkalmazható hasmenés esetén is. 

Római köményRómai kömény (Cuminum cyminum)

A római kömény – más néven fehér kömény, kumin vagy borsoskömény – a zellerfélék családjába tartozik. Ázsiából származó fűszer. Küllemében a köménymagra emlékeztet, de ízében teljesen eltér attól: földes-füstös aromája van, amelyet egyesek csípősnek írnak le. Az indiai és a közép-amerikai konyhában alapvető fontosságú fűszer, de több európai országban is meglehetősen elterjedt.
Fontos összetevője a currynek, a garam masalának és a baharatnak. Fontos eleme a mexikói, a közel-keleti, a nyugat kínai és az indiai konyhának. Mind egészben, mind porrá őrölve használják. Jó párost alkot a chilivel.
Húsokhoz használják a leggyakrabban, de halakat is szoktak vele ízesíteni. Jól illik a lencséhez, csicseriborsóhoz, babhoz. Tojásos ételekhez, omlettekhez is remek, de érdemes levesek és szószok ízesítésére is használni. Lehet pörköltekhez, ragukhoz adni. Zöldségek közül a cukkinihez, a padlizsánhoz és a krumplihoz illik a legjobban. Páclevekhez is nagyon jó, főleg a citromos pácokhoz. Erős illata és íze miatt mértékkel használjuk, és több forrás szerint is érdemes kerülni a terhesség alatt.
Érdemes a római köményt száraz serpenyőben megpirítani egy kicsit, így még intenzívebb íze lesz.
Belsőleg emésztési nehézségek, bélgázok és bélfertőzés esetén ajánlott. A szoptatás közbeni tejcsatorna-elzáródás kezelésére is alkalmazható. Külsőleg a borsosköményt bizonyos készítmények összetevőjeként a fájó ízületek bedörzsölésére használják.
Magas vastartalma, jó hatással van az emésztőrendszerre, alkalmas a rák megelőzésére és az általános állapot javítására és annak fenntartására. Frissíti és élénkíti a szervezetet, határozottan jó hatással van a tüdőgyulladásra és a köhögésre. Bevált görcsoldó és jó vízhajtó. Antiszeptikus és antibakteriális hatással bír. Indiában a konyha mellett az ayurvedikus gyógyításban is nagy szerephez jut.

RozmaringRozmaring (Rosmarinus officinalis)

A rozmaring az árvacsalánfélék családjába tartozó Rosmarinus nemzetség növényfaja, fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is kedvelt. Az aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből kapjuk.
Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére, valamint növényi ecetek készítésére, tovább ázsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúl) ízesítésére, illatosítására. (Grillezéskor az izzó faszénre is tehetjük, illata-aromája átjárja a grillezett húsokat.)Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző.
Mint minden aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni.
Forrázatát ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővizek (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti. Antioxidáns hatása bizonyított. Kísérletileg igazolt, hogy belélegzett illóolaja élénkítő hatású, kivonata jól hat cukorbetegség és magas vérzsírszint esetén.

SzerecsendióSzerecsendió (Myristica fragrans)

A szerecsendiófa családjának névadó fája, illetve cserjéje. Népi elnevezése: muskátdió.
A fa termésének szárított magköpenye a szerecsendió-virág, magva a szerecsendió. Malajziában őshonos, de hasonló éghajlaton, Indonéziában, Nyugat-Indiában, Brazíliában és Madagaszkáron sokfelé termesztik. 20 m magasra is megnövő, örökzöld fa.
A szerecsendió kellemesen aromás, de erős fűszer, óvatosan kell használni. A termésből kifejtett magját szárítva, egészben, vagy őrölt formájában használjuk. Hús- és zöldséglevesek, mártások, főzelékek, burgonyás ételek, vagdalt húsok és halak, vadételek ízesítője. Használhatjuk még mézes süteményekhez is, de mérsékelten adagoljuk, mert csípőssé teheti a süteményt.
Felhasználja még az élelmiszer- és likőr-, illatszeripar is.
Antioxidáns, antidepresszáns, vágyfokozó, mérsékli a savtúltengést, javítja az emésztést. Külsőleg alkalmazva jól használható a hajápolásban: fényessé teszi a hajat, serkenti a hajnövekedést.

Szegfűbors (Pimenta officinalis, termés: Pimenta fructus) 

Nyugat-Indiában, Közép-Amerikában és Jamaicában honos, de európai üvegházakban is előfordul. A termést zölden gyűjtik be és megvárják, míg a héj megbarnul és benne a magvak zörögni kezdenek. Íze a borsra, illata a szegfűszegre emlékeztet. Óvatosan használjuk, mert erősen aromás fűszer. Vagdalt húsok, pástétomok, halételek, szószok, saláták, kolbász- és húsáruk, sütemények, gyógyteák és likőrök ízesítője. Az észak-európai országokban heringételekhez is használják, Európa többi országában pedig karácsonyi sütemények, befőttek, édességek, forralt borok, csatnik és potpourrik alkotóeleme. Teája gyomorégés, felfúvódás esetén jó, fájdalomcsillapító és érzéstelenítő hatású.

Szegfűszeg (Syzygium aromaticum)

Afrikában és Magadaszkáron termesztik ezt az erősen aromás fűszernövényt. Erős aromáját sokféle illóolajának köszönheti. Paradicsomos, boros, pikáns ételek, páclevek, desszertek-sütemények, befőttek ízesítésére használják. Különleges ízárnyalatot ad a savanyúságoknak. Forralt bor és mézeskalács ízesítéséhez is kiváló. Óvatosan bánjunk vele, mert nagyon erős, aromás ízű. Gyulladáscsökkentő, jól használható megfázás, légúti fertőzés tüneteinek enyhítésére, de émelygés és hányinger ellen is. Véd a fertőzések ellen, frissíti a leheletet. 

Tárkony (Artemisia dracunculus)

Jellegzetesen kesernyés ízű, évelő gyógy- és fűszernövény. Az egész világon termesztik, de sok helyen vadon is előfordul. Saláták, ecetes savanyúságok, levesek, szárnyasok, birka-, bárány- és vadhúsok kedvelt fűszere, melyet az erdélyi konyha is előszeretettel használ. Zöldbabos, burgonyás ételekhez is jól illik. Csökkenti a vércukor szintet, étvágyfokozó, vesetisztító. Segíti az emésztést, fokozza az epe termelését a májban, így gyorsítja a mérgező anyagok távozását a szervezetből. Segíti a gyomor és a máj gyógyulását. Nyugtató, természetes altatóként is jó hatású. 

TurbolyaTurbolya (Anthriscus cerefolium)

Ánizsra emlékeztető illatú, édeskés ízű fűszer- és gyógynövény. A zamatos turbolya a turbolya (Anthriscus) nemzetség Magyarországon leggyakoribb faja. Két változata a termesztett és a vadon élő, utóbbi magyar neve: útszéli turbolya. A turbolya magyar népies neve: illatos turbolya, olasz saláta, zamatos turbolya, édespetrezselyem.
A francia konyha kedvelt fűszere, zöldség- és csontleves, baromfiételek, mártások ízesítője. Kiváló még sült húsok, főlegbáránysültek, tojásételekfűszerezésére is. Mindenféle gomba, gombás ételek és gombás mártásokelengedhetetlen fűszere. Kora tavasszal megjelenő zsenge hajtásaiból salátát is készítenek. Teája vese, hólyag- és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, emellett gyomorerősítő, vértisztító. Külsőleg alkalmazva véraláfutások, zúzódások eloszlatására is hatásos. 

ZsályaZsálya (Salvia officinalis)

Az orvosi zsálya az árvacsalánfélék családjába tartozó kesernyés, aromás fűszer- és gyógynövény. Ismert még kerti vagy patika zsálya néven is.
Más fűszerekkel használva érdekes ízt ad az ételnek. Fűszerezhetjük vele a zsíros húsételeket, de azok körítéseit is. A kacsa-, liba-, pulyka-, vadhúsok, hústöltelékek, máj, főtt és sült halak, pástétomok, sajtok, főtt tészták ízesítésére is kiváló.
Levelének forrázata illóolaj- és cseranyag tartalmánál fogva torokgyulladásra, szájbetegségek esetén öblögetésére használatos, belsőleg pedig izzadás, bélhurut ellen nagyon jó hatású. Idegerősítő hatása is ismert. Magas tujon tartalma miatt az illóolaj hosszan tartó használata nem javasolt. Szoptató anyáknak, terhes nőknek és alacsony vérnyomásúaknak a zsályatea ellenjavallt.