Bécsi túrós palacsinta

Hozzávalók:

Palacsinta: kb. 16 db-hoz

  • 300 g liszt
  • 3 tojás
  • 6 dl tej
  • csipetnyi
  • szódavíz / szénsavas ásványvíz
  • egy ek. rum / vagy rumaroma
  • étolaj

Túrótöltelék:

  • 500 g tehéntúró
  • cukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 nagy citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • egy ek. rum / vagy rumaroma

Öntet:

  • 2 dl tej
  • cukor
  • 2 tojás

 

  • + porcukor a tálaláshoz
  • + vaj a tűzálló tál kikenéséhez

Elkészítés:

A palacsintatészta hozzávalóit csomómentesre dolgozzuk és annyi szódavízzel öntjük fel, hogy nem túl sűrű, de nem is túl híg tésztát kapjunk. A palacsintatésztába belekeverjük az egy evőkanálnyi rumot is. Kizsírozott palacsintasütőben 14-16 palacsintát sütünk.

A töltelékhez a túrót villával áttörjük, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal elkeverjük. A mazsolát forró víz alatt átöblítjük, kis időre kevés rumba áztatjuk, majd lecsepegtetjük, végül a túróhoz keverjük.

A palacsintákat megtöltjük a túróval és a palacsintákat félbe vágjuk. Egy tűzálló tálat vajjal vékonyan kikenünk és kissé egymásra fektetve belehalmozzuk (a képen látható módon) a palacsintákat. 

Az öntethez a tojásokat ízlés szerinti mennyiségű cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejet és újból elkeverjük. A palacsintákat az öntettel meglocsoljuk, a tűzálló tálat előmelegített, középmeleg sütőbe toljuk és kb. 25 perc alatt összesütjük. Porcukorral meghintve, a sütőedényben tálaljuk.